Expeditie Robinson: ‘Waarom grepen de makers hier niet in?’

Door Robin Heerkens
Nicolette Kluijver in Expeditie Robinson

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. De komende tijd dompelt hij zich onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Je kunt veel over dit Expeditie Robinson-seizoen zeggen, maar ‘saai’ zal dan niet snel voorbijkomen. Ook deze week schoven de makers me weer een redelijk bizar tafereel onder de neus waar ik écht even niet bij kan. Ik krijg ook sterk de indruk dat het met de manier van monteren te maken heeft. Voordat ik al helemaal losbarst met mijn typische maandagavond-gezeik: ik heb het over Mike Weerts’ beslissing om alsnog Afvallerseiland – en daarmee de hele competitie – te verlaten.

Mike zwaait af

Hartstikke begrijpelijk hoor. De Brabantse acteur hikt nu al drie weken tegen een zelfgekozen exit aan en mist zijn gezin, daar was hij altijd al eerlijk in tijdens zijn emotionele, ontroerende ‘biecht’-scénes. Ik schreef vorige week al dat ik al veel eerder was afgetaaid. Hoewel het af en toe nogal surrealistisch oogde, met een in zichzelf pratende Mike, vond ik hem een keiharde baas die zichzelf niets kwalijk hoeft te nemen. Bijna iedereen zou op een gegeven moment de handdoek wanhopig in de ring gooien: worstelen met alleen je eigen gedachtes en een stel ratten op een aftands eiland voor iets dat – als je het helemaal afpelt – niet meer is dan een BN’er-programma – waarom zou je dan zo jezelf in de weg zitten? Goed: een logische keuze dus. Alleen... het keuzemoment kwam nogal rauw op mijn bamboedak.

Want: Waarom grepen de makers hier niet in?

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Chatilla van Grinsven en Mike Weerts
© RTL

Geen Chatilla-fan

Niet dat ik me nu opeens voor ga doen als een grote Chatilla-fan. Helemáál niet. De oud-basketbalster haalde af en toe het bloed onder mijn nagels vandaan. Met haar tikkie hypocriete ‘liefdesverklaringen’ aan alle vrouwen die ze er de eerste weken van de Expeditie met vakkundig gekonkel uitwipte. Ze speelde het spel als een slang en lange tijd met succes. Haar sympathieke kant kwam niet zo heel vaak om de hoek kijken. Maar dit? Nee, dit verdient ze ook weer niet. Mike speelt haar weg tijdens het Afvallerseiland-duel en vrijwel direct daarna – zo lijkt het tenminste voor ons kijkers – zien we ‘m zijn hart luchten tegenover Rick. Hij wil toch uit de show stappen. Dude, kon je dat niet eerder zeggen?

'Liever verloren'

Had Mike en Chatilla óf gewoon niet dat duel laten spelen óf had Chatilla alsnog terug de competitie in gehaald. Mike zei het nota bene nog, net na het duel: ik had liever verloren. Trek Chatilla die boot af! Hup, weer terug de wedstrijd in, meid! Maar nee: dat moment bleef uit. Dit is echt extreem lullig. Wat moet de konkelkoningin gedacht hebben toen ze dit terugzag op tv? Oké, we hoorden haar vooraf zelf ook met zoveel woorden zeggen dat ze het niet heel erg zou vinden als ze zou verliezen, maar teglijkertijd gaf ze aan dat ze nog strijdbaar is. En iemand die strijdbaar is, zit zichzelf toch helemaal op te vreten als je later hoort dat je oppenent er eigenlijk mee wilde kappen?

De blunder van Niek

Ondanks deze frustrerende totale leegloop op Afvallerseiland, was het op de valreep van deze Expeditie Robinson toch nog smullen geblazen. Vincent werd genadeloos voor de bus gegooid door mastermind Thijs en zijn posse. Er was alleen één probleem: Nieks geweten speelde op en die lieve jongen biechtte aan Vincent op dat hij en zijn bondje op hem zouden stemmen. Het was een beetje dom, kopte hij zelf al in. Een flinke strategische misser van Niek waar Thijs ‘m ook fel op aanspraak, maar hé, aan de andere kant...

Net als Mike toonde Niek deze aflevering zijn menselijke kant. Je (Mike) had het ook níet kunnen zeggen, dat je liever had verloren in een duel. En je (Niek) had níet tegen Vincent hoeven zeggen dat je op hem zou stemmen. Dom? Ja, misschien. Oprecht? Dat óók – en dat is misschien nog wel veel belangrijker.