Expeditie Robinson: ‘De makers zijn hun eigen programma aan het verpesten’

Door Robin Heerkens
Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. Hij dompelt zich elke week onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Deze Expeditie Robinson-aflevering gaf me nogal dubbele gevoelens. Aan de ene kant vond ik het misschien wel de beste aflevering van het seizoen, maar aan de andere kant: de makers veegden een groot deel van de spanning vooraf al van tafel. Hartstikke zonde en ook totaal onnodig. Ze zijn hun bloedeigen programma aan het verpesten.

Preview-spoilers

Ik ging het toch nog even terugkijken. De preview van vorige week. Gewoon om te checken of ik zelf niet gek was geworden. “Ik ben heel benieuwd wie van ons het beste het spelletje heeft gespeeld”, zien we Ferry zeggen terwijl hij zijn stembordje met Thijs’ naam omhooghoudt. Even daarvoor horen we mastermind Thijs met Dzifa konkelen. Meneer coup heeft wéér een staatsgreep bedacht: “Waarom zouden wij met een olympisch goudwinnaar een halve finale in het water moeten spelen?” Oftewel: die Ferry moet eruit. En Niek wil de boel omgooien en juist op Thijs gaan, zo inmpliceert hij. Nou, dit bleek dus allemaal te kloppen. Maar éven een tandje terug: deze passages hierboven... ze zaten állemaal in de preview van déze aflevering, die dus in slotseconden van de vorige aflevering zat. Bizar.

'Een onbegrijpelijke keuze'

Hoezo? Nou, we wisten dus gewoon dat Thijs nooit de immuniteitsproef zou kunnen winnen. Ferry kon zijn naam tenslotte op een stembordje zetten tijdens de Eilandraad. En eerlijk gezegd was het ook 99,99 procent zeker dat er ook op Ferry gestemd kon worden. Dat gehint op een tweestrijd – het zat volop in die kleine preview – bleek te kloppen. Een onbegrijpelijke keuze. Waarom zou je dit doen? Je kunt als makers kiezen uit minstens twintig andere fragmenten om te teasen. Fragmenten die niet verklappen wie de immuniteitsproef in ieder geval niet gaan winnen.

Een spanningsboog van niks

Wat het des te pijnlijker maakte? Kandidaten, waaronder Niek, riepen tussendoor hoe belangrijk het wel niet was dat Thijs deze proef in ieder geval niet zou winnen. Dan viel hun plannetje in het water. Deze spanningsboog die de makers probeerden vast te houden, was voor de kijker thuis helemaal geen spanningsboog meer: Thijs en Ferry gingen toch niet winnen.

Niek Roozen Expeditie Robinson
© Jasper Suyk

Meest emotionele aflevering tot nu toe

Dan die andere kant van mijn dubbele gevoel: de mooie, soms hartverscheurende momenten die deze aflevering óók in zich had. Bijna de hele groep die konkelkoning Thijs geen koekje, maar een hele bruidstaart van eigen deeg gaf - het was écht genieten geblazen. En ik zat schaamteloos mee te huilen bij de filmpjes van het thuisfront die de kandidaten op Winnaarseiland te zien kregen. Het was liefdevol, met London die beseft dat het nu toch eens tijd is om die vriendin van hem ten huwelijk te vragen. Het was ook enorm emotioneel. Niek kreeg zijn zieke vader te zien en zei nog hoe goed zijn pa eruit zag. Inmiddels weten we dat de vader van Niek in augustus dit jaar overleed. Dan zijn deze beelden natuurlijk pijnlijk om terug te zien. 

Ferry good

Tegelijkertijd maakt het de mensen in één klap ook veel 'echter'. Waar ik eerder nog met zoveel woorden zei dat ik Ferry eigenlijk maar een saaie vent vond, voelde ik de tranen over mijn wang rollen toen hij brak na een videoboodschap van vriendin Ranomi. Opeens zag ik een man die eigenlijk gewoon hartstikke zijn best doet, door wil blijven knokken, maar zijn grote liefde enorm mist. Ik zie opeens geen 'personage' meer dat weinig in beeld kwam met niet zoveel tekst, maar een échte deelnemer met meerdere lagen die (ook door de montage) steeds beter tot zijn recht komt. 

Wat een kort filmpje op een tablet in the middle of nowhere allemaal al niet teweeg kan brengen...