• Nieuws

Episode IX wordt het eindstation voor nóg een Star Wars-legende!

Episode IX wordt het eindstation voor nóg een Star Wars-legende!

De nieuwe Star Wars-films zijn een ode aan klassieke personages als Han Solo en Luke Skywalker, maar óók een eindstation. Na Episode IX verdwijnt er nóg een grootheid uit A Galaxy Far, Far Away, maar dan eentje van áchter de schermen.

In The Force Awakens en The Last Jedi namen we afscheid van Han Solo (Harrison Ford) en Luke Skywalker (Mark Hamill). Prinses Leia (Carrie Fisher) ontviel ons helaas in 2016 al. Episode IX betekent het eindpunt van nóg een grootheid: componist John Williams! De man achter de onvergetelijke muziek van o.a. Star Wars, Jaws, E.T, Indiana Jones en Harry Potter houdt het voor gezien.

Tegenover het Amerikaanse radiostation KUSC verklaarde de componist: ‘We weten dat J.J. Abrams bezig is met nog een Star Wars-film. Hopelijk kan ik de soundtrack volgend jaar voor mijn rekening nemen; daar kijk ik erg naar uit. Dat is dan de negende film, en dan vind ik het wel mooi geweest.’ Williams was al niet zo nauw betrokken van de filmmuziek van Rogue One en het aankomende Solo: A Star Wars Story.

Gaap Wars

Hoewel de Star Wars-muziek hem een Oscar (Star Wars, 1977) en viér nominaties voor een Academy Award (The Empire Strikes Back, Return Of The Jedi, The Force Awakens en The Last Jedi) opleverde vindt Williams de muziek zelf niet zo bijzonder. In een interview met The Mirror in 2016, zei de componist dat de Star Wars-muziek zijn populairste creatie was, maar hij vond er zelf vrij weinig aan. Williams gaf zelfs toe dat hij nog nooit een Star Wars-film gezien had!

Als je het zo bekijkt is het niet vreemd dat Williams het na negen films wel welletjes vindt. De kwieke 86-jarige blijft overigens wel muziek voor andere films componeren. Als zijn gezondheid het toelaat, werkt hij ook gewoon weer mee aan de nieuwe Indiana Jones-film.