Dít nieuwe tv-programma met Tom Waes kostte 2,4 miljoen euro

Nederlanders weten bar weinig over de geschiedenis van België. En áls we dan al wat weten, komt het vaak uit een Suske en Wiske-strip. Gelukkig: met Het Verhaal van Vlaanderen kunnen we die kennis over onze zuiderburen wat bijspijkeren. 

Het Verhaal van Vlaanderen
© NTR

De Vlaamse publieke omroep VRT spaarde kosten noch moeite om 38.000 jaar Vlaamse geschiedenis tot leven te brengen. Er ging 2,4 miljoen euro naar de documentaireserie Het Verhaal van Vlaanderen, die in tien afleveringen door de prehistorie en de Romeinse tijd naar de middeleeuwen springt, en via de Tachtigjarige Oorlog belandt bij de Belgische Revolutie, de Industriële Revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Maar hebben we die hele geschiedenis al niet zo'n beetje gezien in Het Verhaal van Nederland?

Populaire Waes

Niet als we het aan een Vlaamse deskundige vragen, want al in de Romeinse tijd waren er grote verschillen tussen onze landjes. “Ik zou Het verhaal van Vlaanderen zeker aanraden aan de Nederlandse kijker”, zegt professor Brigitte Meijns van de KU Leuven, die als middeleeuwen-expert betrokken was bij het programma. De verschillen tussen Nederland en België waren er in de Romeinse tijd al. “Het is goed gemaakte tv met pakkende verhalen, aantrekkelijk in beeld gebracht via re-enactments en ook nog leerzaam.” 

Het Verhaal van Vlaanderen wordt óók nog gepresenteerd door Tom Waes die zich als verteller tussen de neanderthalers, ridders en Bourgondiërs begeeft. In Vlaanderen bereikte de serie meer dan 1,7 miljoen mensen per aflevering: een monsterscore voor een tot leven gebrachte geschiedenisles. Een les die voor ons extra verrassend is, want hoeveel Nederlanders weten bijvoorbeeld dat Vlaanderen tijdens de middeleeuwen tot de welvarendste gebieden van Europa hoorde? Of wat de Guldensporenslag was en de Boerenkrijg precies waren?

In de ban van Judith

Om de hele Vlaamse geschiedenis in een serie te passen, ontkwamen de makers niet aan lastige keuzes. Zo moest er voor de aflevering over de vroege middeleeuwen – het specialisme van Brigitte – vijf eeuwen in vijftig minuten worden samengebald. “Historici zouden misschien andere keuzes hebben gemaakt. Ik begreep aanvankelijk bijvoorbeeld niet zo goed waarom Judith, de dochter van Karel de Kale, zo veel aandacht kreeg in die aflevering. Naast het verhaal van haar ontvoering door Boudewijn, de eerste graaf van Vlaanderen, weten we zo goed als niets over haar leven.” Toch hield juist deze Judith het Vlaamse publiek wekenlang in haar ban. Er kwam zelfs nieuw DNA-onderzoek naar beenderen die mogelijk van deze Vlaamse ‘oer-oma’ waren. “Dan zie je dat de producenten heel goed kunnen inschatten wat een gevoelige snaar zal raken bij het grote publiek. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat het verleden de ‘talk of the town’ wordt en de interesse voor geschiedenis gewekt is. En dat is zeker het geval in Vlaanderen.”

Vlaanderen, niet België

Het verhaal van Vlaanderen zorgde ook voor beroering. Opiniemakers en politici vielen over de royale subsidie, en waren ook niet te spreken over de insteek. De keuze om het verhaal van Vlaanderen te vertellen en niet dat van heel België zou aansluiten bij de Vlaams-nationalistische koers van de regering. Volgens professor Meijns is het niet zo simpel. “Persoonlijk heb ik nooit druk ervaren dat het in een bepaalde politiek-ideologische richting zou moeten gaan. Door het ingewikkelde staatsbestel is België nou eenmaal een veel complexer land dan Denemarken of Nederland.” In ons land kennen we niet de tweedeling zoals in België, waar men in Vlaanderen en Wallonië de aandacht steeds meer op het eigen landsdeel richt. Met het oog op die ontwikkeling is de keuze voor een focus op Vlaanderen in de serie dus niet zo gek.

De verhalen van Vlaanderen

Op één been kun je niet lopen, dus is Het Verhaal van Vlaanderen onderdeel van een bredere campagne. Er verscheen een geschiedenisboek bij de serie, een ‘geschiedenisweetjesboek’ voor kinderen, een bordspel, een online quiz, een graphic novel voor de serieuze stripliefhebber, en – daar zijn ze dan toch weer! – het nieuwe Suske en Wiske-album De geplaagde Plantijn. Niemand minder dan onze eigen Frodo De Decker – van strip De Ridder – is de tekenaar van de strip Het Verhaal van Vlaanderen. Wij mogen daarom 5x 2 edities van Het Verhaal van Vlaanderen weggeven. Meedoen kan via deze link: wees er snel bij!

Je ziet Het Verhaal van Vlaanderen vanaf vrijdag op NPO 1, vanaf 20.25 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af