Deze voetbalfilms zijn mooier dan het WK

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Deze voetbalfilms zijn mooier dan het WK

Deze voetbalfilms zijn mooier dan het WK

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Tot nu toe zijn de meeste wedstrijden op het WK behoorlijk saai. Totdat het niveau stijgt kijken we liever een voetbalfilmpje!

Allemaal leuk en aardig dat WK, maar tot nu toe kijken we de meeste wedstrijden met knarsende tanden. Tactisch is het slim om elf man achter de bal te houden, maar aantrekkelijk voetbal levert het meestal niet op. Met deze voetbalfilms kom je de groepsrondes waarschijnlijk wel door. Hopelijk begint het WK dan écht te leven.

United

In de jaren 50 maakte Manchester United furore, zowel in Engeland als op het Europese toneel. Het jonge team van trainer Matt Busby, bijgenaamd de Busby Babes, beloofde een gouden generatie voor de club te worden. Het mocht niet zo zijn: na een Europa Cup-wedstrijd in Belgrado stortte het vliegtuig waarin de selectie zat neer, nabij München.

Acht spelers van Manchester kwamen om het leven, velen raakten zwaar gewond. Het verlies van de spelers en clubpersoneel was zó’n klap dat het tien jaar duurde voor United ervan hersteld was.

United vertelt het verhaal van de ‘Busby Babes’, door de ogen van assistent-trainer Jimmy Murphy (David Tennant) en sterspeler Bobby Charlton (Jack O’Connor)

The Damned United

Wat er op het veld gebeurt is maar één facet van de voetbalsport. The Damned United toont het politieke spel dat achter de schermen plaatsvindt. Brian Clough (Michael Sheen) is een jonge trainer, die in de clinch ligt met de oude rot Don Revie (Colm Meaney). Als Clough Revie’s oude club Leeds United moet gaan trainen, lopen de spanningen enorm hoog op. 

Terwijl Revie, geholpen door zijn ‘old boys network’ bondscoach wordt, blijft Clough veroordeeld tot het trainen van tweede divisieclubs. Dat gaat hem overigens wel prima af!

Bend it like Beckham

Jess (Parminder Nagra) wil dolgraag voetballen, maar haar Pakistaanse ouders zien dit helemaal niet zitten. Haar vriendin Jules (Keira Knightley) nodigt haar uit om stiekem mee te trainen met haar club: de Hounslow Harriers.

Jess heeft veel talent: zó veel zelfs dat het moeilijk wordt om in het geniep te voetballen… Jess moet niet alleen de voetbal ‘buigen als Beckham’, ze moet ook als een waaibal tussen de strenge regels door vliegen.

All Stars

Een WK is schitterend, maar de meeste voetballers moeten het doen met ziekenhuisvoetbal met een vriendenelftal. De All Star-films (en serie!) weten dít gevoel prima te benaderen. Op een zeiknatte zondagmiddag kansloos dribbelen op een blubberveld, en aansluitend een biertje en een bitterbal.

Regisseur Jean van de Velde meldde vorig jaar dat er nog meer in het All Stars-vat zit. Waarschijnlijk komt er een prequelserie, Small Stars, waarin de jonge spelers van Swift Boys elkaar leren kennen.

Shaolin Soccer

Als je voor spektakel naar het WK kijkt, kom je tot nu toe bedrogen uit. Ja, Spanje-Portugal was een fan-tas-ti-sche wedstrijd, maar verder werd er karig gespeeld. De mindere goden spelen zó compact dat landen die wél leuk kunnen voetballen er amper doorheen komen.

Nee, voor flitsend voetbal moet je voorlopig bij Shaolin Soccer zijn! Gepensioneerde kungfu-monniken gebruiken de bizarste moves op het voetbalveld. Voetballen vliegen met mach 3 de kruising in!

Dames en heren spelen gewoon door elkaar heen en special moves worden ruim van tevoren aangekondigd. De tegenstanders heten Team Evil; wat gewoon lekker duidelijk is. Serieus is het allemaal niet, maar laten we eerlijk zijn: als Oranje wél meedeed aan het WK liepen er weer talloze volwassen mensen in een juichpak van Roy Donders. Hoezo serieus?

Voetballers maken de meest prachtige fopduiken, maar daar houdt de acteercarrière meestal wel op. Níet altijd: deze spelers maakten de stap naar het witte doek!

Krijg jij vóór of na een voetbalwedstrijd zin om Game Of Thrones te kijken? We hebben wel een idee waardoor dat komt!

Lees verder