De Verborgen Parel: Peaky Blinders

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Verborgen Parel: Peaky Blinders

De Verborgen Parel: Peaky Blinders

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: Peaky Blinders.

Peaky Blinders

De titel zegt je op het eerste gehoor waarschijnlijk weinig, maar refereert naar een bende die huis hield in het Engelse Birmingham in de tijd na de Eerste Wereldoorlog. De beruchte misdaadfamilie Shelby staat aan het hoofd van de Peaky Blinders, die met enkel illegale misdaden hun geld verdienen. Wanneer ze bezit krijgen van een grote lading geweren, waar meerdere partijen interesse in tonen, zien de Shelby’s kans om hun imperium uit te breiden.

Peaky Blinders klinkt misschien als de gemiddelde misdaadserie, maar is zoveel meer. Wij geven je nog 8 redenen om de serie - waarvan er twee seizoenen op Netflix staan, seizoen 3 uitgezonden is op de BBC en 4 en 5 in de maak zijn - te gaan kijken.

1. Dat er meer in de serie zit dan enkel spanning, geweld en misdaad maakt Peaky Blinders zo goed. Onder de stoere houding van Thomas Shelby zit namelijk ook een flink trauma, dat hij heeft opgelopen in Frankrijk en dat in de serie langzaam wordt uitgewerkt. Onderliggende pijn is dus ook een groot thema.

Zie ook:

2. Wie is Thomas Shelby? Hij is het brein achter de Peaky Blinders en wordt gespeeld door Cillian Murphy (Inception, Batman: Begins, 28 Days Later). Zijn rol in Peaky Blinders wordt bejubeld, net als zijn kapsel. Fans stonden in de rij bij de kapper om een Thomas Shelby-look aangemeten te krijgen.

3. Maar niet alleen die van hem. Ook Sam Neill (Jurassic Park, The Tudors) speelt een goede rol. Net als de rest van de cast overigens, onder wie Helen McCrory, Paul Anderson en Sophie Rundle. In seizoen 2 komt er een grote naam de serie binnen: onze grote vriend Tom Hardy, die samen met Murphy in Inception en The Dark Knight: Rises speelde.

4. Onze eigen Gaite Jansen (Hoe Duur Was De Suiker, Schemer) heeft een rol in Peaky Blinders. Ze maakt haar opwachting in seizoen 3.

5. Peaky Blinders kun je eigenlijk ook omschrijven als een toffe geschiedenisles. We krijgen een kijkje in een periode waar veel mensen eigenlijk niet zoveel van weten, maar die wel zeer belangrijk was. Geschiedenis saai? Niet in het geval van Peaky Blinders.

6. Bovenstaand gegeven komt niet alleen door het goede acteerwerk, maar ook door de prachtige filmische uitstraling van de serie. De kostuums zijn mooi, het geweld is heerlijk bruut, maar er is ook romantiek te spotten in Peaky Blinders. Het knappe aan de serie is dat er iedere scene ook leven is op de achtergrond, er zijn altijd meerdere dingen aan de hand.

7. De muziek van Peaky Blinders is gelukkig niet uit die specifieke tijd. Muzikanten als Nick Cave en Jack White werkten mee aan de moderne, ruige rockende soundtrack. David Bowie, overigens ook groot fan van de serie, heeft ook muzikaal hebben bijgedragen aan Peaky Blinders.

8. Bowie was overigens niet de enige beroemde fan van Peaky Blinders. Snoop Dogg, Tom Cruise, Brad Pitt, Julia Roberts, Stephen King en Steven Spielberg zijn slechts enkelen van de fans van de serie.

Lees verder