Tom Holland als Peter Parker/Spider-Man in Spider-Man: Far From Home

Veronica Superguide logo
Tom Holland als Peter Parker/Spider-Man in Spider-Man: Far From Home

De Sony en Disney-deal is geklapt: Spider-Man verlaat MCU

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

We beginnen deze dag met een extreme domper: Tom Hollands Spider-Man verdwijnt uit het MCU. De speciale deal die Sony en Disney in 2015 sloten, lijkt nu definitief van de baan.

En zo gaat Spider-Man: Far From Home de geschiedenis in als allerlaatste MCU-Spider-Man-film… Je kunt nog steeds naar de bios, maar dit keer om afscheid te nemen.Deadline bracht het trieste nieuws gisteren naar buiten. Hoe het zit? Nou, het zal je niet verbazen dat geld een rol speelt. Maar goed: kort gezegd komt het erop neer dat Sony, die al jarenlang de filmrechten van Spidey bezit, en Disney, dat met Marvel Studios het MCU-universum maakt, hun samenwerking opzeggen.

Spider-Man weg uit het MCU

Dat betekent dat we Tom Holland niet meer gaan terugzien als Peter Parker. Althans: niet in Avengers-films. Zijn solo-films, waarvan er nog twee aan zouden moeten komen, gaan wellicht nog gewoon door, maar dan zonder dat MCU-opperbaas Kevin Feige de boel produceert (lees: financiert). Ook zullen ze drastisch veranderen, aangezien andere MCU-personages, locaties en verwijzingen absoluut geen rol meer mogen spelen.

Waarom die ruzie?

Sinds 2015 ‘delen’ Sony en Disney Spider-Mans filmrechten. Vanaf Captain America: Civil War (2016) mocht Disney Peter Parker inzetten. In ruil daarvoor zou Kevin Feige (en dus Marvel Studio’s) Spider-Mans solo-films produceren. Disney wilde juist voor die films een groter deel (50/50) van de opbrengst innen, maar dat zag Sony niet zo zitten. Na allerlei gesteggel zou Sony vervolgens hebben besloten om de stekker uit deze historische deal te trekken…

Sony en Venom

Als we dan toch ‘goed nieuws’ moeten zoeken in deze beerput van ellende, is het dat Sony nu hun toppersonage weer volledig in eigen handen heeft. Dat wil zeggen dat ze de wereld van Venom (die topfilm met Tom Hardy die sinds kort op Netflix staat) gerust kunnen integreren met die van Spider-Man. Een eigen ‘Spider-Verse’-filmreeks, zeg maar.

Lees verder