Avengers

Veronica Superguide logo
Avengers

De 15 beste easter eggs in het Marvel-universum

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Easter eggs in films zoeken is eigenlijk veel leuker dan paaseieren in de achtertuin opgraven. En waar vind je meer easter eggs dan in de Marvel-films? Hier zijn de 15 beste easter eggs!

Het is geen geheim dat Marvel hun films volstopt met verwijzingen naar toekomstige films. En daaruit blijkt vaak hoe goed de studio jaren vooruit aan het plannen was. Want wist je bijvoorbeeld dat Iron Man 2 uit 2010 al een verwijzing had naar Black Panther uit 2018? Ook zitten er tal van referenties naar andere films in het Marvel Cinematic Universe. Hier zetten we er vijftien op een rij, maar het zou goed kunnen dat je zelf net zoveel andere favorieten hebt. Er zijn immers wel meer dan honderd easter eggs te vinden in de tientallen films die Marvel tot dusver heeft uitgebracht.

1. Het schild van Captain America

IRON MAN (2008)

Toen de eerste Iron Man in 2008 uitkwam, konden weinig mensen vermoeden wat voor een “Game Changer” deze film zou worden. Natuurlijk duikt Samuel L. Jackson aan het eind op als Colonel Nick Fury die de Avengers wil oprichten, maar eerder in de film zit al een kleinere referentie naar wat komen gaat: In de werkplaats van Tony Stark slingert een schild van Captain America rond.

Captain America schild in Iron man

2. 'Next time baby'

IRON MAN (2008)

Als James Rhodes een zilveren Iron Man-pak ziet hangen kan hij zich met moeite bedwingen om het aan te trekken. “Next time baby,” roept hij, hierbij vooruitwijzend naar War Machine. Voor Howard zou er echter geen next time zijn, want hij werd na een ruzie over geld aan de kant geschoven. Don Cheadle nam de rol vanaf Iron Man 2 van hem over, en hij wandelt de film in met als eerste tekst “I'm here. Deal With it. Let's Move On”.

War Machine Easter egg in Iron Man

3. De Wereldkaart met Wakanda

IRON MAN 2 (2010)

In Iron Man 2 zien we een wereldkaart met allerlei locaties waarop mensen met superkrachten actief zouden zijn. Ook Wakanda, het land van Black Panther, staat hier al tussen. En Atlantis staat er bij, wat zou duiden op plannen voor een film over Prince Namor The Submariner, Marvels uitvoering van Aquaman. Hiervan is tot op de dag van vandaag echter nog niks vernomen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

Wereldkaart met Wakanda in Iron Man 2

4. De eerste Spider-Man Cameo!

IRON MAN 2 (2010)

Oké toegegeven, deze Easter Egg is achteraf verzonnen maar hij is wel erg leuk. Tijdens de grote battle aan het eind van Iron Man 2 zien we een kindje met een Iron Man-masker, dat gered wordt door de echte Iron Man. Later vertelde Tom Holland dat dit kind een piepjonge Peter Parker is. En als je het doorrekent dan klopt het: zeg dat het jongetje in 2010 tien jaar oud zou zijn, dan klopt dit qua tijdlijn met de hyperactieve puber die we zes jaar later leren kennen in Captain America: Civil War.

5. De Infinity Gauntlet

THOR (2011)

De Infinity Gauntlet waarmee Thanos in Avengers: Infinity War zijn kleurrijke stenenverzameling compleet maakt, duikt voor het eerst op in de eerste Thor in 2011. De gouden handschoen van Thanos staat gewoon in de trofeeënkast van Thors vader Odin. Uiteindelijk bleek dit toch niet helemaal te kloppen met de verhaallijn, dus onthult de boosaardige Hela (Cate Blanchett) in Thor: Ragnarok later dat deze Infinity Gauntlet een nep-replica was.

6. De checklist van Steve Rogers

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (2014)

Als Sam Wilson Steve Rogers een plaat van Marvin Gaye aanraadt, schrijft de jarenlang ingevroren held het meteen op. Captain America blijkt een To Do List bij te houden in zijn bloknootje, die voor verschillende landen is aangepast. In Engeland moest Cap toch echt de WK finale van 1966 kijken en de Beatles luisteren, terwijl hij in Zuid-Koreaanse bioscopen vooral de halve finale van het WK 2002 moest zien.  

To do list van Captain America

7. Dr. Strange wordt voor het eerst genoemd

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (2014)

Als Captain America, Black Widow en Falcon een HYDRA-agent ondervragen bekent hij dat ze allerlei machtige figuren volgen, zoals bijvoorbeeld ook Stephen Strange. Dit is de eerste keer dat Marvels huistovenaar bij naam genoemd wordt. Op 02:41 in onderstaand fragment.

8. De graftombe van Nick Fury

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (2014)

Bijbelcitaten op een graftombe zijn op zich niets bijzonders. Maar op de graftombe van Nick Fury is te lezen “The Path of the Righteous Man” uit Ezekiel 25:17. Elke filmliefhebber weet dat dit geen echt bestaand Bijbelcitaat is maar de legendarische tekst van Samuel L. Jackson als Jules in Pulp Fiction; Een geinige verwijzing naar Jacksons beroemdste rol.

Nick Fury tombstone

9. Stark Tower wordt Avengers Tower

THE AVENGERS (2012)

Als na de allesverwoestende Battle of New York de Stark Tower flink beschadigd is, zijn bijna alle letters van de gevel afgedonderd. Alleen de A blijft toevallig hangen. En dat is handig als Tony besluit om zijn Stark Tower om te toveren in een Avengers Tower voor al zijn teamgenoten.

De Stark Tower die veranderd in de Avengers Tower

10. The Wasp in de Quantum Realm

ANT-MAN (2015)

Deze Easter Egg was wel zo goed verborgen dat het haast niet anders kan dan dat de makers deze zelf hebben laten uitlekken. Als Scott Lang aan het einde van Ant-Man het aandurft om de Quantum Realm in te gaan, kun je in een flits een schim zien van de oorspronkelijke Wasp. En inderdaad, het vervolg Ant-Man and the Wasp gaat geheel over de speurtocht naar Janet van Dyne, en de poging haar terug te halen uit deze andere dimensie.

The Wasp in Ant-Man

11. De oorspronkelijke Guardians of the Galaxy

GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2 (2017)

In Guardians of the Galaxy Vol. 2 duikt ineens Sylvester Stallone op als ene Starhawk, een oude maat van Yondu. Ook heeft hij een kristallen figuur bij zich genaamd Martinex, gespeeld door Michael Rosenbaum (Lex Luthor uit Smalville). Aan het eind zien we ook nog Michelle Yeoh en Ving Rhames als de personages Aleta Ogord en Charlie 27. Dit zijn niet zomaar wat gastcameo's, deze acteurs moeten de oorspronkelijke Guardians of the Galaxy voorstellen. De Guardians die wij kennen zijn gebaseerd op een reboot uit 2008. De eigenlijke Guardians gaan al vanaf de jaren zeventig mee. Blijkbaar was James Gunn van plan om hier vanaf Volume 3 meer mee te gaan doen. En for some reason was er ook een blij robothoofd met de stem van Miley Cyrus... oooooké?

Sylvester Stallone in Guardians of the Galaxy Vol. 2

12. Cosmo de ruimtehond

GUARDIANS OF THE GALAXY (2014)

Wie ook een oorspronkelijk lid van Guardians of the Galaxy was in de comics? Cosmo de ruimtehond! Deze heldhaftige viervoeter was een van de wezens die de Collector in de eerste Guardians-film had opgesloten. Het is nog altijd normaler dan een pratende wasbeer...

De 15 beste easter eggs in het Marvel-universum

13. 'Where is the stone?'

AVENGERS: INFINITY WAR (2018)

De Guardians of The Galaxy zien hoe de excentrieke door Benicio Del Toro gespeelde schurk The Collector door Thanos gedwongen wordt zijn Infinity Stone op te geven. “Where is the stone?”, vraagt de paarse reus dreigend. Dit is een verwijzing naar de Guy Ritchie-film Snatch, waarin Del Toro als diamantendief Frankie Four Finger zelf op dreigende wijze “Where Is The Stone?” roept.

avengers: infinity war

14. Rockets reserve-oog voor Thor

AVENGERS: INFINITY WAR (2018) / GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2 (2017)

In Thor: Ragnarok raakte de stoere Dondergod door toedoen van zijn agressieve zus Hela een oog kwijt. Kwam goed uit dus dat zijn nieuwe Infinity War-maatje Rocket Raccoon nog een reserve-oog over had. Een gezochte grap? Nee hoor, want in Guardians of the Glaaxy Volume 2 zien we al hoe Baby Groot per ongeluk dit oog voor hem vindt.

Guardians of the Galaxy vol. 2 Groot met reserve oog

15. Nick Fury roept Captain Marvel op

Aan het einde van Infinity War duikt Sam Jackson nog heel even op als Nick Fury. We zien hem samen met Maria Hill een auto uitstappen als al het verkeer in New York tot stilstand is gekomen. Hierna vervagen ze allebei, maar niet voordat Fury nog net even een buzzer-signaal naar Captain Marvel weet te versturen…

Captain Marvel signal in Avengers: Infinity War

Lees verder