De 11 beste bad guys van deze eeuw

Door Redactie
Bryan Cranston als Walter White in Breaking Bad

Of je nu Batman of Harry Potter heet: iedere held heeft een schurk nodig. Maar omgekeerd is dat niet altijd het geval. Deze onvergetelijke bad guys maakten soms dan ook meer indruk dan hun brave tegenstanders!

11. Kilgrave (Jessica Jones)

Met een naam als Kilgrave word je natuurlijk geen bloemist of kunstschaatser, maar superschurk! Deze psychopaat maakte het leven van Jessica Jones in de gelijknamige Netflix-serie tot een levende hel. Cultacteur David Tennant (Dr. Who) zet een van de beste bad guys uit het Marvel-universum neer… en dat wil wat zeggen!

10. The Governor (The Walking Dead)

Niks ten nadele van Negan, maar wij hebben toch een lichte voorkeur voor The Governor. Deze charismatische schurk was een barbaarse beul, maar dankzij zijn tragische achtergrondverhaal voelden we toch sympathie voor hem. En schurken met een ooglapje hebben natuurlijk altijd een streepje voor!

9. Serena Waterford (The Handmaid’s Tale)

In The Handmaid’s Tale hebben de bad guys Amerika veranderd in een dictatuur waarin vrouwen zijn gedegradeerd tot broedmachines. Toch is uitgerekend een vrouw de grootste griezel in dit verhaal! Yvonne Strahovski is even mooi als meedogenloos als de sadistische ijskoningin Serena Waterford.

De 11 beste bad guys van deze eeuw

8. Voldemort (Harry Potter)

Harry Potter heeft in de filmreeks al heel wat gevaren het hoofd moeten bieden. Maar geen dreiging was groter dan Voldemort, niets minder dan het ultieme kwaad. Geen wonder, Voldemort wordt gespeeld door Ralph Fiennes. Deze Britse acteur zette ook al een zeldzaam naargeestige schurk neer in Schindler’s List.

7. Thanos (Avengers: Endgame)

Thanos was al een favoriet onder lezers van de Marvel-strips, maar dankzij zijn optredens in de twee laatste Avengers-films viel de hele wereld als een blok voor deze megalomane superschurk. Ambitie kan hem dan ook niet ontzegd worden: het paarse gevaarte roeide met slechts één vingerknip het halve Marvel-universum uit!

De 11 beste bad guys van deze eeuw

6. Lorne Malvo (Fargo)

De meeste superschurken willen de wereld vernietigen. Lorne Malvo (een onvergetelijke rol van Oscarwinnaar Billy Bob Thornton) is een eenvoudige huurmoordenaar, die er ook een sadistisch genoegen in schept om gratis en voor niets zijn omgeving te terroriseren. Misschien niet de bekendste in deze lijst, maar we hebben zelden een bad guy gezien die zoveel lol heeft in zijn werk.

5. Hans Landa (Inglourious Basterds)

Ook Hans Landa kun je niet verwijten dat hij de kantjes ervan loopt. Helaas is het een akelig efficiënte SS-kolonel, die speelt met zijn slachtoffers alsof het een kitten is die net een muisje heeft gevangen. Niet verwonderlijk won Christoph Waltz een Oscar voor zijn rol van de griezeligste nazi uit de moderne filmgeschiedenis.

De 11 beste bad guys van deze eeuw

4. Joffrey Baratheon (Game of Thrones)

Jack Gleeson is even onweerstaanbaar als onuitstaanbaar in de rol van de sadistische koning Joffrey. We juichten toen deze verwende etterbak eindelijk zijn verdiende loon kreeg, maar pinkten stiekem ook een traantje weg omdat we wisten dat Game of Thrones nooit meer zo’n heerlijk hatelijke schurk zou krijgen.

3. Joker (The Dark Knight)

De Joker is de ultieme superschurk. En niemand speelde hem beter dan Heath Ledger, die postuum een Oscar won voor zijn rol in The Dark Knight. Oké, Joaquin Phoenix won later ook een Oscar voor zijn vertolking van de Batman-schurk. Maar in deze lijst staan we slechts één Joker toe en dan vinden we toch dat Heath de plek nét iets meer verdient.

De 11 beste bad guys van deze eeuw

2. Walter White (Breaking Bad)

Bryan Cranston won een Golden Globe voor zijn rol in Breaking Bad. Hierin speelt hij een timide scheikundeleraar die langzaam maar zeker verandert in een van de meest gezochte drugsbaronnen van Amerika.

1. Tony Soprano (The Sopranos)

Dankzij titels als Breaking Bad, Ozark en The Blacklist kijken we niet meer op van series waarin criminelen de held zijn. Dat is vooral te danken aan James Gandolfini in de Golden Globe-winnende rol van Tony Soprano. In de baanbrekende hitserie The Sopranos is hij zowel een charmante oom die wel eens iets verkeerds doet, als een meedogenloze maffiabaas die niet kijkt op een lijk meer of minder. Een schurk om van te houden… en al even intens te haten!

De 11 beste bad guys van deze eeuw