John Mulaney, Ali Wong en Bo Burnham

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
John Mulaney, Ali Wong en Bo Burnham

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het afgelopen jaar was een periode waarin iedereen wel toe was aan wat humor en luchtigheid. Gelukkig zijn er op Netflix genoeg comedyspecials te vinden om de blues buiten de deur houden!

6. James Acaster - Repertoire

Als je fan bent van absurdistische anekdotes, zit je goed bij James Acaster. Deze verknipte Brit deelt onder meer de laatste roddels over de Chileense mijnwerkers die in 2010 vast kwamen te zitten onder de grond, zijn spannende dubbelleven als undercoveragent en handige afkortingen voor pastagerechten. Als Parmezaanse kaas op de ‘spag bol’ is deze waanzinnig originele special ook nog eens verdeeld over vier afleveringen!

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

5. Ali Wong - Hard Knock Wife

Het ouderschap vormde al de inspiratie voor talloze comedyspecials. Maar nergens werden de gevaren van gezinsuitbreiding zo vlijmscherp uitgewerkt als in Hard Knock Wife van Ali Wong! En zij spreekt uit ervaring: Wong is in deze special hoogzwanger van haar tweede kind en waggelt met een enorme babybuik over het podium. Maar wees gewaarschuwd: het moederschap maakt deze grofgebekte comédienne er beslist niet milder op!

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

4. Hasan Minhaj - Homecoming King

In deze bitterzoete comedyspecial vertelt Hasan Minhaj over zijn ervaringen als immigrantenzoon met een moslimachtergrond in het Amerika van na 9/11. Geen lichte kost, maar de correspondent van The Daily Show wisselt de aangrijpende jeugdherinneringen op effectieve wijze af met geweldige grappen. Hierdoor is Homecoming King niet alleen van de meest persoonlijke comedyspecials op Netflix, maar ook een van de beste!

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

3. Bo Burnham - What

Bo Burnham rapt, rockt, rijmt, dicht en danst in het toepasselijke getitelde What, een adembenemende special die de grenzen van het genre op spectaculaire wijze verlegt. Deze Amerikaanse komiek is trouwens een grote fan van Hans Teeuwen. De invloeden van deze roemruchte cabaretier zie je ook duidelijk terug in deze onvergetelijke show. Eén nadeel: na het zien van What is iedere special die je hierna ziet saai en voorspelbaar.

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

2. John Mulaney - Kid Gorgeous at Radio City

In Kid Gorgeous at Radio City blikt John Mulaney terug op zijn angstaanjagende schooltijd, zijn prettig gestoorde familie en zijn bizarre ontmoetingen met wereldsterren als Mick Jagger en Patrick Stewart. Het schrijfwerk van deze onweerstaanbare comedyspecial werd bekroond met een Emmy Award. Geen wonder, deze meesterverteller weet zelfs nog een originele draai te geven aan de onvermijdelijke Trump-grappen.David Letterman bestempelde John Mulaney ooit als ‘de toekomst van comedy’. Met deze nagenoeg perfecte Netflix-special maakt hij die belofte helemaal waar!

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

1. Bo Burnham - Inside 

We dachten dat Bo Burnham met What zijn piek had bereikt, maar hij verraste vriend en vijand met een geniale comedyshow die hij maakte terwijl hij binnen zat. Helemaal alleen, zonder publiek of crew, vertelt Bo in Inside hoe hij de lockdown beleeft en hoe zijn geestelijke gezondheid langzaam achteruit gaat. Hij wisselt tussen muziek, comedy en theater om een herkenbaar verhaal te vertellen en weet iedere keer weer de juiste snaar te raken. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, heeft hij de special geschreven, geregisseerd, gefilmd en gemonteerd. 

De 10 beste stand-up comedy specials op Netflix

Ben je na het zien van deze specials nog niet uitgelachen? Check dan ook de 25 beste comedyseries aller tijden!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder