Doctor Octopus Spider-Man Mysterio

Veronica Superguide logo
Doctor Octopus Spider-Man Mysterio

De 10 Beste Schurken uit de Spider-Man films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Nu met Spider-Man: Far From Home ook Mysterio eindelijk te zien is in een Spider-Man film, zijn bijna alle beroemde schurken uit de comics  de revue gepasseerd. Het wachten is alleen nog op Morbius The Living Vampire en Kraven The Hunter,  maar de opnames van de Morbius-film zijn al in volle gang en ook Kraven krijgt zijn eigen avontuur. In de tussentijd maken wij vast de balans op met de Tien Beste Spider-Schurken tot nu toe. (NB we zijn dol op Into The Spider-verse en op Mahershala Ali, maar richten ons hier op de live action films).

9 - Venom (Spider-Man 3 - 2007)

Inmiddels is Venom uitgegroeid tot een box office-verslindend monster, maar de eerste introductie van dit slijmend gedrocht verliep niet zo lekker. Regisseur Sam Raimi had helemaal geen zin om dit personage in zijn derde Spider-film te verwerken, maar producent Avi Arad stond erop. Gevolg: Venom werd er een beetje met de h̶a̶r̶e̶n̶  tanden bijgesleept, en kwam in zijn eerste bioscoopoptreden niet lekker uit de buitenaardse zwartklodderende verf.

Venom

8 - Green Goblin / Harry Osborne (Spider-Man 3 + Amazing Spider-Man 2)

Twee keer voerden de Spider-Man films Harry Osborn ten tonele, en beide malen ging het niet echt van een leien dakje. In de Sam Raimi-serie bouwde James Franco twee films lang op naar de transformatie van Peters beste vriend in de nieuwe incarnatie van zijn aartsvijand. Toen het in deel drie eindelijk zover was, kwam Franco's Green Goblin niet tot zijn recht om dat hij de schurkenhonneurs moest delen met Sandman en Venom. En Dane DeHaan's uitvoering van de Green Goblin in Amazing Spider-Man 2, daar willen we het liever gewoon niet eens over hebben.

Green Goblin James Franco

7 - The Lizard (Amazing Spider-Man - 2012)  

Nadat plannen voor een vierde Spider-Man van regisseur Sam Raimi met opnieuw Tobey Maguire als de titelheld en John Malkovich als de Vulture op niets uitliepen, moest Sony terug naar de tekentafel. En zo verscheen in 2012 de reboot The Amazing Spider-Man, die verre van amazing was. Aan hoofdrolspeler Andrew Garfield lag het niet, en ook Rhys Ifans deed het niet verkeerd als de eenarmige professor Curt Connors die in een enorme hagedis kon veranderen. Grappig genoeg werd dit rolletje in Spider-Man 2 en Spider-Man 3 ook al gespeeld door acteur Dylan Baker, wellicht met de bedoeling om er in een latere sequel nog eens iets mee te doen.

The Lizard

6 - Electro (Amazing Spider-Man 2 - 2014)

Voor zijn rol als de aanvankelijk schuchtere Max Dillon tapte Jamie Foxx uit hetzelfde vaatje als voor zijn rol in The Soloist, maar dit soort personages liggen hem duidelijk niet zo goed als meer uitbundige karakters. Pas als Dillon in Electro verandert komt de boel een beetje op gang, maar het gevecht tussen Spidey en deze stroomstotenschurk stelt dan weer teleur.

Electro

5 - The Vulture (Spider-Man: Homecoming - 2017)

Na Batman en Birdman speelt Michael Keaton voor de derde keer een gevleugeld figuur. Net als hij een beetje een saaie standaardschurk dreigt te worden komt de twist: deze dodelijke gier blijkt ook de vader van het meisje waar Peter Parker een oogje op heeft. Toch al vaak zo ongemakkelijke gesprekken tussen een vader van een tienerdochter en haar aspirant-vriendje worden hierdoor nog even extra awkward.

The Vulture

4 - Sandman (Spider-Man 3 - 2007)

Spider-Man 3 wordt vaak weggezet als een miskleun, omdat de strijd die achter de schermen woedde tussen regisseur Sam Raimi en producent Avi Arad ten koste gegaan zou zijn van de film. Toch is dit derde bioscoopavontuur van onze webslingeraar stukken beter te genieten dan de beide Amazing Spider-Mans die hierna kwamen. En Thomas Haden Church doet het goed als Sandman, een oud-bajesklant die niet alleen maar een standaardschurk is.

Sandman

3 - Norman Osborne/The Green Goblin (Spider-Man - 2002)

Willem Dafoe doet zijn achternaam hier eer aan, aangezien hij overtuigend 'The Foe' speelt. Zijn Green Goblin balanceert steeds op het randje van de waanzin, en dat is voor Willem genoeg reden om er een lekkere over the top performance tegenaan te gooien.

Green Goblin

2 - Mysterio (Spider-Man: Far From Home - 2019)

Terwijl Mysterio in de comics nooit één van de indrukwekkendste Spider-schurken was, blijkt hij het op het witte doek juist verrassend goed te doen. Als halverwege de film eenmaal de twist komt, blijkt dat hij veel gemeen heeft met Michael Keatons Vulture uit het vorige deel. Maar Jake Gyllenhaals Mysterio spreekt beduidend meer tot de verbeelding dan die groene gier; Bij een pakkende filmschurk vraag je je elke keer zodra die in beeld verschijnt af wat 'ie nou weer gaat doen, en dat is bij deze wandelende vissenkom zeker het geval.

Mysterio

1 - Doctor Octopus (Spider-Man 2 - 2004)

Alfred Molina's Doctor Octopus is een schurk met een tragisch verhaal in een comic book-film die toch al verrassend veel emotionele diepgang heeft, zeker voor de tijd waarin die gemaakt is. De Weergaloze special effects die Doc Ock tot even brengen zien er 15 jaar later nog steeds goed uit, en zo is dit nog steeds de Beste Spider-schurk tot nu toe.

Doctor Octopus

Lees verder