Beyoncé Homecoming

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beyoncé Homecoming

De 10 beste muziekdocumentaires op Netflix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Deze films gaan over het leven van iconische zangers en zangeressen buiten de media om. Wat schuilt er achter hun succes? Dit zijn de beste muziekdocumentaires die nu op Netflix staan.

10. Travis Scott: Look Mom I Can Fly

Met Look Mom I Can Fly geeft Travis Scott je een kijkje achter de schermen bij de productie van zijn megahit-album Astroworld op zijn eigen chaotische en energieke manier. Hoe werd deze rapper in zo'n korte tijd zo'n fenomeen? Fans die huilend voor het podium staan en roepen: "Travis je hebt mijn leven gered". Van een moeilijke jeugd tot een van de succesvolste rappers van deze tijd. Dit is zijn verhaal in docuvorm. 

9. ReMastered: Who Shot the Sheriff?

De bekendste reggae-artiest aller tijden die we veel te vroeg kwijt zijn geraakt. Bob Marleys muziek wordt zelfs na zijn dood nog door mensen over de hele wereld gezongen en gekoesterd. Wie zat er achter de mysterieuze schietpartij op deze geliefde zanger? De Netflix-documentaire zet deze vreemde zaak onder de microscoop en probeert erachter te komen wat er allemaal precies speelde en waarom de politiek en de CIA dingen rondom deze zaak verborgen. Hebben zij er misschien iets mee te maken?

8. What Happened, Miss Simone?

Meerdere generaties zijn opgegroeid met het unieke stemgeluid van Nina Simone. De legendarische zangeres was niet alleen te horen op de radio, maar ook in reclames, dancenummers en filmtrailers. Simone's iconische nummer Sinnerman speelt ook een grote rol in de serie Lucifer. Haar muziek is tijdloos, maar over de soullegende zelf is minder bekend bij het grote publiek. Deze documentaire gaat de diepte in met zeldzame archiefmateriaal en interviews met de mensen die haar van dichtbij kenden. 

7. Miss Americana

Iedereen heeft een mening over Taylor Swift en die opvattingen zijn niet altijd even vriendelijk. Achter het perfecte imago schuilt echter een mens van vlees en bloed. Taylor Swift laat de camera's toe in haar leven en laat de kijkers zien wie zij echt is. Ze toont hoe zij gegroeid is als artiest en hoe ze voor zichzelf heeft leren kiezen. Dat maakt van Miss Americana meer dan een muziekdocumentaire. Het is een statement van een vrouw die haar stem ten volle gebruikt.

6. What We Started

Nederlanders spelen een hele grote rol in de dancewereld en deze documentaire over de oorsprong en toekomst van EDM zit vol met bekende DJ's van eigen bodem. Je ziet onder andere Afrojack en Tiësto. Er is ook een grote rol weggelegd voor Martin Garrix, die als jong broekie de dancewereld verovert. Niet iedereen is even blij met het succes van de 17-jarige knul die in uitverkochte zalen staat. De documentaire stelt ook de vraag hoeveel ruimte er nog is voor de DJ's van de oude stempel. 

5. Quincy

Grote kans dat jouw favoriete nummer is geproduceerd door Quincy Jones. De muziekproducer was decennialang dé hitmachine achter de schermen. Hij heeft met de grootste sterren samengewerkt en de beste muzikanten zijn door zijn muziek geïnspireerd. Deze documentaire blikt terug op zijn indrukwekkende leven, maar geeft ook een uniek kijkje in zijn privéleven. Rashida Jones, de dochter van Quincy, is de co-regisseur van de Netflix Original en neemt de kijker heel dichtbij de muzieklegende.

4. Biggie: I Got a Story to Tell

The Notorious B.I.G. is een van de beste rappers aller tijden. Voordat hij beroemd en berucht werd, stond Christopher Wallace op de straathoek om drugs te verkopen. Hoe schopte hij het van dealer tot rapkoning? In Biggie: I Got a Story to Tell vertellen vrienden en familie het verhaal van de hiphop-legende. De docu zit ook vol uniek beeldmateriaal en laat een kant zien van Biggie Smalls die veel mensen nog niet kenden. 

3. Gaga: Five Foot Two 

De A Star Is Born-ster heeft heel wat meegemaakt de afgelopen jaren. En niet alles heeft de media bereikt. We zien Lady Gaga en haar familie op zeer kwetsbare momenten. Onder andere haar album Joana, die ze speciaal voor haar familie schreef, over haar overleden tante, werd op het internet gelekt. En dat terwijl het album verschrikkelijk veel voor de familie betekende. Maar ook de stressvolle voorbereidingen op de Superbowl en haar constante strijd met haar verleden vol alcohol, drugs en angst komen langs in de Netflix-documentaire. Zo bloot (letterlijk en figuurlijk) zagen we Gaga nog nooit. 

2. Homecoming: A Film by Beyoncé

Uiteraard kan Queen B niet in dit lijstje van topmuziekdocu's ontbreken. Homecoming volgt Beyoncé tijdens de voorbereidingen op wat een van de meeste legendarische Coachella-optredens ooit werd! Van een simpel idee en concept naar een spectaculair optreden. Beyoncé droomde al van kleins af aan om ooit eens op het podium te staan met alleen maar donkere muzikanten, danseressen en productieteamleden. En tijdens Coachella kwam die droom eindelijk in vervulling. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? De documentaire won ook een Grammy voor beste muziekfilm!

1. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story By Martin Scorsese 

We sluiten het lijstje af met de enige echte Bob Dylan, wiens docu nog een Martin Scorsese-meesterwerk is. Scorsese blikt terug op de Rolling Thunder Revue tour in 1975. Beelden van Rolling Thunder Revue werden al gebruikt in Dylans film Renaldo and Clara. Regisseur Scorsese selecteert de beste filmpjes uit het archief en voegt eigen smeuïge verzinsels toe. We zien Bob Dylan zoals we hem niet eerder zagen, met exclusieve nieuwe beelden.

Lees verder