De 10 allerbeste hondenfilms aller tijden!

Door Robin Heerkens
De 10 allerbeste hondenfilms aller tijden!

Honden krijgen niet voor niets de bijnaam Man’s best friend en héél veel Hollywoodfilms zetten deze blaffende bazen al eens in de spotlights. Maar welke viervoeters springen eruit? Een overzicht!

1. Marley & Me

De ultieme hondenfilm die je laat zien dat een hond soms een ontzettend mormel kan zijn dat absoluut niet luistert. Tegelijkertijd ga je enorm van ‘m houden en Marley & Me, met Owen Wilson, Jennifer Aniston én labrador Marley, voelt dan ook als thuiskomen voor iedereen die ooit afscheid moest nemen van hun trouwe metgezel.

2. Bolt

De witte herder Bolt (stem van John Travolta) speelt een superheld in een speciaal voor hem gemaakte serie. Wanneer hij per ongeluk buiten de set belandt, komt hij er langzaam achter dat alles nep is. Bolt heeft helemaal geen superkrachten. Een hartverwarmend Disneyverhaal, inclusief geinige sidekicks, dat nog geen vervolg kreeg. Waarom niet?!  Zin in meer superheldenhonden? Chris Evans spreekt de docu Superpowered Dogs in, check hier de eerste trailer.

3. Hachi: A Dog’s Tale

Hét bewijs dat we honden niet verdienen. Ze zijn veel te puur en houden véél meer van hun baasjes dan van zichzelf. Hachi: A Dog’s Tale - de remake van het Japanse origineel - is daar het perfecte, tevens waargebeurde voorbeeld van. Een trouwe Akita-puppy genaamd Hachi gaat een band voor het leven aan met leraar Parker Wilson. Zelfs na zijn dood blijft hij elke dag trouw wachten op zijn baasje…

4. Homeward Bound

Homeward Bound: The Incredible Journey, oftewel de meest emotionele roadtrip die je ooit gaat zien. De mix van doggies Shadow en Chance, de een oud en wijs en de ander jong en onbezonnen, is perfect. De snobistische kat Sassy maakt het geheel af. Waar het over gaat? De drie huisdieren denken dat hun baasjes voorgoed weg zijn (ze zijn op vakantie) en beginnen een epische roadtrip om ze weer terug te vinden. Het einde laat je janken van geluk.

5. Lady en de Vagebond

Disney’s eerste ode aan de hond bleek ook meteen de meest iconische. Een romantische setting, een klassiek liefdesverhaal, die éne spaghetti-scène; we willen Lady en de Vagebond meteen weer zien terwijl we dit opschrijven. Bella Notte!

6. 101 dalmatiërs

Voor veel millennials is de live action Dalmatiërs nog altijd een klassieker, ook al is de animatiefilm uit 1961 superieur. De 1996-versie gaf ons echter wél een fantastische Glenn Close als Cruella de Vil. Welke versie je ook toffer vindt: iedereen groeide op met de 101 dalmatiërs!  

7. Best in Show

Een geniale comedy waarin de honden zelf eigenlijk niet zo’n grote rol hebben. Het gaat om de baasjes, die zich tijdens een typisch Amerikaanse dog show van hun meest irritante, arrogante en beschamende kant laten zien. Genieten!

8. Isle of Dogs

Een modern meesterwerk van de eigenzinnige regisseur Wes Anderson. In zijn tweede stopmotionfilm Isle of Dogs maken we kennis met een innemende en bonte verzameling viervoeters, die verbannen zijn naar een Japans eiland vol met afval. Een jongetje, Atari Kobayashi, gaat op zoek naar zijn hond spots en belandt in een meute honden, geleid door Rex (Edward Norton). Een prachtig verhaal met een indrukwekkende voice-cast (Bill Murray, Scarlett Johansson, Bryan Cranston en Jeff Goldblum).

9. Lassie

De moeder aller filmhonden is natúúrlijk Lassie (eat your heart out, Frekkel). Dit blaffende filmmonument trippelt al decennia lang door Hollywood en zette al flink wat films en een meer dan 500 afleveringen tellende serie op haar naam. We weigeren echter om er één film uit te pikken want ze zijn allemaal geweldig! Iemand zin in een Lassie-marathon? 

10. My Dog Skip

De verlegen Willie (gespeeld door een piepjonge Frankie ‘Malcolm in the Middle’ Muniz) kan geen vrienden maken en daarom geven zijn ouders ‘m een puppy. Het beestje krijgt de naam Skip en probeer maar eens om niet verliefd te worden op deze superschattige Jack Russel. My Dog Skip is misschien ondergewaardeerd, maar geef deze familiecomedy eens een kans! Spanning, avontuur én emotie. Tissues niet vergeten…