Dakota Fanning over Netflix-thriller The Alienist

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dakota Fanning over Netflix-thriller The Alienist

Dakota Fanning over Netflix-thriller The Alienist

|
|

Laatste update:

Een serial killer, een eigenzinnige speurder en een grimmig New York in de 19de eeuw. Dat zijn de ingrediënten voor de Netflix-serie The Alienist, gebaseerd op de bestseller van Caleb Carr uit 1994.

‘The Alienist was een heerlijke serie om te maken’, vertelt Dakota Fanning ons in het Corinthia Hotel in Londen. ‘Het verhaal, de personages, de kostuums, de decors, de authenticiteit: alles klopte.’ En bij dat verhaal, daar trek je je wenkbrauwen bij op.  

Een wrede serial killer heeft het namelijk voorzien op weerloze jongenshoertjes. Ja, je leest het goed. Jongenshoertjes. Dokter Laszlo ‘Alienist’ Kreizler (Daniel Brühl), een briljante psychiater die het New York City Police Department bijstaat, opent samen met krantenillustrator John Moore (Luke Evans) en politiesecretaresse Sara Howard (Dakota Fanning) de jacht op de moordende maniak van wie slechts één vage, maar bizarre omschrijving bestaat: zijn zilveren glimlach.

Fanning kneep in haar handjes toen ze de rol van Sara kreeg. ‘Deze sterke, eigenzinnige en ambitieuze jongedame leeft in een tijd waarin vrouwen weinig rechten en kansen hebben. Maar toch weet zij het te schoppen tot eerste vrouw bij het NYPD. En ook niet onbelangrijk: ze heeft humor.’ Dat blijkt wanneer ze haar vrouwonvriendelijke kapitein dist wanneer hij schaamteloos in een emmer pist. Meer zullen we niet verklappen.

Dakota Fanning over Netflix-thriller The Alienist

Naast humor zitten er in The Alienist enkele huiveringwekkende scènes vol rituele slachtpartijen en gruwelijke verminkingen. Een guilty pleasure voor iedereen met een twisted mind, net als Dakota Fanning. ‘Ik word nu eenmaal aangetrokken door duistere thema’s en zielen met rafelrandjes. Daarom vond ik het ook geweldig om mee te spelen in de sinistere en bloederige wraakwestern Brimstone van jullie Martin Koolhoven.’

Over de samenwerking met Koolhoven spreekt ze – op z’n Amerikaans - vol lof. ‘Hij is werkelijk waar een genie, een regisseur met een visie die weet wat hij wil. Echt, als hij weer een nieuwe film gaat maken of misschien wel de eerste Nederlandse Netflix-original, dan mag hij me zeker bellen!’

Maar, first things first. Want mocht The Alienist een kijkcijferkanon worden, dan zou het zomaar een tweede en derde seizoen kunnen krijgen. Het vervolg ligt al sinds 1997 op de plank en een derde boek is in de maak. Toeval?

The Alienist is vanaf vandaag te zien bij Netflix.

Lees verder