Componist Vangelis (79) overleden

Componist Vangelis Papathanassiou

In een ziekenhuis in Parijs is componist Vangelis overleden. De Griek maakte in de jaren 80 furore met zijn soundtracks voor o.a. Chariots of Fire én Blade Runner.

Vangelis (Evángelos Odysséas Papathanassíou) werd geboren in Griekenland, en speelde vanaf de jaren 60 in verschillende popgroepen. In de jaren 80 brak hij écht door, door zijn soundtrack voor de film Chariots of Fire (waar hij een Oscar voor won).

Zijn breed uitgemeten synthesizer-geluid werd wereldberoemd, en de Griek werd gevraagd voor de indrukwekkende soundtrack van de sciencefictionfilm Blade Runner.

Conquest of Paradise 

In 1992 scoorde hij waarschijnlijk zijn grootste hit, met Conquest of Paradise. De soundtrack van deze film was een groter succes dan de rolprent zelf: Conquest of Paradise stond in Nederland maar liefst tien weken op nummer 1 in de Top 40. Tegenwoordig hoor je het nummer nog regelmatig op sportevenementen, net als Chariots of Fire, trouwens. Hoewel Vangelis wereldberoemd was, deelde hij nooit veel over zijn privéleven. 

De componist stierf op 79-jarige leeftijd in een Parijs ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor Covid-19.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.