Christiaan: 'Waarom lach ik hard om Hockeyvaders en niet om Cast?'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij naar herkenbare situaties in Nederlandse televisieseries: "Waarom was De Luizenmoeder zo'n groot succes?"

Christiaan Ruesink
© Veronica Superguide

De komische dramaseries Cast en Hockeyvaders hebben op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen, behalve dan dat er flink gelachen mag worden. Waarom lukt me dat wél bij Hockeyvaders van Videoland en níet bij Cast van de NTR? Dat heeft alles te maken met herkenbaarheid.

Herkenbaarheid

Waarom was De Luizenmoeder zo’n groot succes? Omdat het zich afspeelt in een wereld die we allemaal kennen: het schoolplein. En All Stars? Idem dito. Elke amateurvoetballer herkent situaties uit deze succesvolle film en, later, serie. En wat te denken van de studenten uit de Lullo’s van Jiskefet of het al net zo geniale Debiteuren Crediteuren, waarin het leven op kantoor wordt gepersifleerd?

Cast

Cast speelt zich af op een castingkantoor, ergens in Amsterdam. Omdat de voormalig directeur wegens grensoverschrijdend gedrag is gecanceld, dreigt het kantoor failliet te gaan. Totdat een nieuwe directeur zich meldt en het heel anders wil aanpakken. Onder andere door een intimiteitscoördinator aan te stellen. Het is soms best grappig, maar beklijven doet het niet. Met al die bekende Nederlanders die meedoen, lijkt het meer op een feestje voor BN’ers waarmee ik me dan heel moeilijk kan identificeren.

De tekst gaat verder onder de trailer

Hockeyvaders

Bij Hockeyvaders is dat anders. Iedereen kent wel een hockeyer, toch? De serie draait om drie vrienden: JP (Tijn Docter), Kasim (Walid Benmbarek) en Wouter (Remko Vrijdag), die al jaren met elkaar spelen bij de veteranen van Laurentius. Nadat een foute (racistische) grap van JP (tevens voorzitter) en Wouter viraal gaat, verliest de club haar sponsor. Wanneer dan ook nog blijkt dat de populaire trainer van Dames 1 zijn positie heeft misbruikt om met een van zijn speelsters een ongewenste affaire te beginnen, zijn de rapen gaar. En openbaart zich een levensgrote kloof tussen de jongeren en ouderen binnen de club.

De tekst gaat verder onder de trailer

Je hoeft geen hockeyvader te zijn om mee te kunnen voelen met de ongemakkelijke situaties die daar uit voortkomen.