Christiaan over The Diplomat: 'Steeds meer series leunen op goeie actrices'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij The Diplomat: ''De Netflix-formule zorgt weliswaar vaker voor kortstondig genot, maar geeft ook de kans aan veel meer te proeven.''

Christiaan Ruesink
© Veronica Superguide

Wat is het toch fijn dat Netflix nog wel een heel seizoen meteen in z’n geheel online zet, zodat je het achter elkaar kunt doorkijken. Daarvoor hebben we bingen uitgevonden, toch? Terwijl ik wekelijks moet wachten op een nieuwe aflevering van Love & Death (HBO), Succession (HBO) en Special Forces (Videoland) geniet ik nu al dagenlang van The Diplomat op Netflix. En aansluitend ga ik op diezelfde zender Queen Charlotte: a Bridgerton Story kijken. Waarom zou je een week moeten wachten?

Terug in de tijd

HBO en Videoland passen gewoon een oude TV-wet toe: door wekelijks een nieuwe aflevering te brengen, blijft zo’n serie veel langer ‘talk of the town’ en hopen ze op die manier steeds nieuwe kijkers aan zich te binden. De Netflix-formule zorgt weliswaar vaker voor kortstondig genot, maar geeft ook de kans aan veel meer te proeven. Ik was nooit aan The Diplomat begonnen wanneer Love & Death en Succession in één keer online waren gezet. Dan was ik tijd tekort gekomen.

Interessante vrouwenrol

En dan had ik wel wat gemist, want The Diplomat is écht leuk. Of beter gezegd: de hoofdrolspeelster Keri Russell is écht leuk. Steeds meer series leunen op goeie actrices, er zijn in dat opzicht zoveel meer interessante vrouwenrollen bijgekomen de laatste jaren. Deborah Cahn, schrijfster van The Diplomat, heeft van ambassadeur Kate Wyler de (of mijn) ideale vrouw gemaakt: slim, gevat, tikkeltje sarcastisch en klungelig charmant.

Diplomatenwerk

Kate werkt als diplomaat in het Midden Oosten en is een kei in het – achter de schermen – oplossen van conflicten. Net op het moment dat ze het op punt staat naar Afghanistan te vertrekken voor een nieuwe missie, krijgt ze de opdracht zich als nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Engeland te vestigen. Wat volgt, is een serie vol politieke intriges met als hoogtepuntjes de gesprekken tussen Kate en haar mannelijke opponenten.