Christiaan kijkt Race Across The World: 'Wat had ik graag met mijn zoon mee willen doen'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij naar Race Across The World: 'Ons favoriete programma.'

Christiaan Ruesink
© Veronica Superguide

Bastiaan Ragas rent over het scherm. In korte broek, met fladderend overhemd en een tas op z’n rug. Hij moppert. Op wie of wat is niet helemaal duidelijk. Het zweet gutst van z’n gezicht, hij probeert zijn zoon Sem bij te houden. Mijn vrouw en ik zitten op de bank te kijken. Race Across The World (RTL/Videoland) is ons favoriete TV-programma. ‘Herkenbaar hè’, zegt ze. ‘Dat mopperen.’

Precies zoals Bastiaan en Sem

Verontwaardigd kijk ik opzij: ‘Valt toch wel mee?’. Maar ik weet dat ze gelijk heeft. ‘Oké, een beetje misschien’. Goh, wat had ik graag met mijn zoon mee willen doen aan zo’n programma. Dat was ook leuke TV geweest. Onze gesprekken verlopen identiek aan die van Bastiaan (51) en Sem (21), waarbij de jongste denkt dat hij weet hoe de wereld in elkaar zit en de oudste weet dat dat niet zo is. En dat ook nadrukkelijk laat weten. Elkaar proberen de loef af te steken, daar is niets mis mee. Doen wij thuis ook vaak. ‘Hebben jullie weer last van te veel testosteron?’, roept mijn vrouw dan. Zij is de enige tussen drie mannen.

Geen testosteron

Bastiaan en Sem zijn leuk als vader en zoon, zoals Maestro-jurylid Dominic Seldis (51) en dochter Katy (23) dat ook zijn. Maar totaal anders, daar ontbreekt het testosteron volledig. Voor hun is de race ook helemaal niet belangrijk. Race Across The World is een reality-reisprogramma waarbij het de bedoeling is dat de koppels met beperkte financiële middelen en zonder mobieltje reizen van Mexico-Stad naar het Argentijnse Ushuaia, de meest zuidelijk stad ter wereld.

Gelukkige vader

Ze slapen in goedkope hotelletjes (wip-in zoals Bastiaan dat noemt), pakken de lokale bus of taxi en leven als backpackers. Om bij te verdienen, moeten ze af en toe werken. Zo draaien Bastiaan en Sem sigaren in elkaar. Aan het einde van de dag mogen ze er allebei één naar huis nemen. Dan volgt een scène waar ik wel tien keer naar kan kijken. Sem heeft een terras gevonden waar ze mogen roken. Terwijl ze de volle bierglazen heffen, zegt Sem: ‘Cheers pap’. Bastiaan kijkt vertederd naar zijn zoon: ‘Love you’. Zijn blik blijft hangen. Hier zit een vader supergelukkig te wezen.