Christiaan kijkt Heel Holland Bakt: 'Ik duim voor Jan'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Deze week kijkt hij naar de finale van Heel Holland Bakt.

Christiaan Ruesink

Heel Holland Bakt beleeft zijn finale en ik ben er thuis op de bank bij, met uiteraard een stukje koek naast de koffie. Kijken doet eten, zeg ik altijd. Geen zelfgemaakte michelettes of chiffon cake. Maar gewoon bokkenpootjes, gekocht in de supermarkt.  

Geen idee wie gaat winnen natuurlijk, maar ik duim voor Jan.

Grootheid André van Duin

Jan is tegelzetter. Uit Zwolle. Jan werkt zoals hij een vloer tegelt: secuur, rustig en in strakke lijnen. Jan is bovendien zeer sociaal. Vaak is de lange krullenbol eerder klaar en mag de ander zijn beslag gebruiken. Jan is de beroerdste niet.

Hij laat zich ook niet gek maken door André. Die komt geregeld een praatje maken met de kandidaten. Waar anderen zenuwachtig worden van zo’n grootheid in de buurt of denken ook grappig te moeten zijn, blijft Jan kalm. Hij lacht wat mee, maar zijn oog laat het baksel nooit los. Daarom scoort Jan ook zelden een onvoldoende.

Lekker gewoon gebleven

Jan is zo’n kandidaat waarvoor wij al jaren naar Heel Holland Bakt kijken. Gewone mensen die iets bijzonders doen. Het helpt dat hij tegelzetter van beroep is. Er deed dit jaar ook een ethisch hacker mee. Daar heb ik dus niks mee. De fans van Heel Holland Bakt zijn ook geen hackers vermoed ik.

Als Jan wint, dan ben ik wel benieuwd wat er gaat gebeuren. De vorige winnaars zijn vrijwel allemaal gestopt met hun werk en hebben zich toegelegd op het bakken, het schrijven van kookboeken en het geven van cursussen. Ik hoop dat Jan zegt: ik blijf lekker tegels zetten.