Ophef: 'bijstandswoning' familie Meiland blijkt best wel duur

Door Robin Heerkens
Chateau Bijstand

Trouble in Meiland-paradise! De familie zit momenteel middenin de opnames voor hun nieuwe Effe Geen Cent Te Makken-programma Chateau Bijstand. Het is de bedoeling dat ze zo veel mogelijk op bijstandsniveau leven om aandacht te vragen voor mensen die het niet breed hebben. Alleen... wonen ze wel in een huis dat een bijstandsgezin nooit zou kunnen betalen. 

Dat meldde Weekend-baas Bart Ettekoven, die met wat makers van het programma sprak, gisteren in Shownieuws nadat een Insta-juicekanaal (@juicechannel_) al meldde om welke woning het zou gaan. Veronica Superguide wist de desbetreffende, inmiddels verwijderde Funda-advertentie nog te achterhalen. Daar zien we een prima afgewerkte tussenwoning staan, van bijna 100 m2, voor een prijs van - houd je vast - 1.750 euro per maand! 

'Bijstandswoning'

Voor deze woning dien je een (gezamenlijk) maandinkomen van minimaal 5.250 euro per maand te kunnen overleggen én moet je in staat zijn om twee maanden huur als borgsom over te maken, blijkt uit die huuradvertentie. "Als Erica en Martien écht allebei recht zouden hebben op een bijstandsuitkering, dan zouden ze 1.559 euro per maand krijgen", rekende Mediacourant al uit. "Met z’n tweeën dus; niet per persoon." Dus eh... daar zou een écht bijstandsgezin natuurlijk nooit voor in aanmerking komen.

Is de kritiek terecht?

De sarcastische opmerkingen die dat oplevert, onder meer van Mediacourant en @juicechannel_, vindt Bart Ettekoven niet helemaal terecht. "Nu zeggen heel veel mensen: ‘Dat kan iemand met een bijstandsuitkering niet betalen, dus daar gaat het al mank en daar spelen ze al vals.’ Maar je kunt het in dit geval eigenlijk nooit goed doen", zei hij gisteren in Shownieuws. "Want als ze wél echt in een sociale huurwoning hadden gezeten, dan hadden ze waarschijnlijk het hele land over zich heen gehad."

Bart denkt dat er dan veel gezeik zou komen. "'Nu zitten de Meilandjes daar een maand in, daar had ook een gezin in kunnen zitten in dat huis'. Met dat in het achterhoofd hebben ze gezegd: ‘We willen niet een huis uit de sociale sector bezetten voor een maand of twee maanden.’"

Meilandjes slapen wél in het huis

Het juicekanaal in kwestie, Maxime Meiland heeft er trouwens een hekel aan, meldde ook dat een bron van hen vertelde dat de fam stiekem in de avond naar huis zou gaan en dus helemaal niet in het huis slaapt. Onzin, zegt Bart, die dus met de makers van het programma sprak. "Ze hebben me écht verzekerd – ik heb het van meerdere kanten gehoord – dat daar écht geen sprake van is. Ze zitten écht gewoon in dit huis. Daar slapen ze en leven ze."

De Meilandjes vragen via het programma niet alleen aandacht voor armoede in Nederland; ze zetten zich ook in voor Stichting Babyspullen. Chateau Bijstand is vanaf maandag 7 maart elke maandag om 20:30 uur te zien op SBS6.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.