Beroemde filmquotes die iedereen verkeerd onthouden heeft

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beroemde filmquotes die iedereen verkeerd onthouden heeft

Beroemde filmquotes die iedereen verkeerd onthouden heeft

|
|

Laatste update:

Sinds 1927 kunnen we onze filmhelden niet alleen zien, maar ook hóren! The Jazz Singer, de eerste speelfilm met muziek, zang en geluid ging dat jaar in première. Sindsdien hebben filmpersonages al héél veel gezegd, hoewel we het soms verkeerd onthouden. Deze beroemde quotes gebruikt zowat iedereen verkeerd!

Tegenwoordig zijn filmfragmenten gemakkelijk op te zoeken, maar dit is een vrij recente ontwikkeling. Decennialang waren we overgeleverd aan bioscopen, of de televisieprogrammering. Als je denkt dat iedereen in de jaren 80 Star Wars kon kijken wanneer hij of zij dat wilde, zit je er mooi naast!

Misschien is dát de verklaring voor deze verhaspelingen: bekende quotes die beroemde personages nooit gezegd hebben!

Beam me up, Scotty

Star Trek

Het is één van de bekendste sciencefiction-kreten ooit! Zodra het de crew van de USS Enterprise te heet onder de voeten wordt, vragen ze boordingenieur Montgomery Scott om ze omhoog te stralen! ‘Beam me up, Scotty!’

Iedereen kent de beroemde woorden, maar... ze zijn nooit in de originele Star Trek-serie en -films gebruikt! Wel werd het meerdere malen gezegd in de Star Trek-tekenfilm uit de jaren 70. Meestal zei men:

Pijnlijk detail: toen de acteur James Doohan in 2005 overleed, verwezen zowat alle kranten naar de beroemde woorden waarmee Doohan bekend werd. Ook al waren die dus verkeerd...

Play it again, Sam.

Casablanca

‘Play it again, Sam!’ is één van de beroemdste quotes uit het klassieke Casablanca. Zowel Ingrid Bergman als Humphrey Bogart sporen de pianist Sam (Dooley Wilson) aan om As Times Go By te spelen.

Bergman op een beleefde manier: ‘Play it once, Sam. For old time’s sake…’, en Bogart agressief: ‘If she can stand it, I can! Play it!’

Play it again, Sam is een verkeerde quote, mede-ontstaan door Woody Allen’s toneelstuk én film met dezelfde naam. Hierna begon de verhaspeling écht een eigen leven te leiden.

Hello, Clarice…

The Silence Of The Lambs

Als Clarice Starling (Jodie Foster) Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) opzoekt in een zwaarbeveiligde gevangenis, staat deze kannibaal haar al op te wachten. ‘Hello, Clarice…’ Het bloed trekt al uit onze ledematen als we er aan denken. Wat heeft deze griezel voor psychologische terror in petto voor de jonge agente?

Met de psychologische spelletjes zit het wel goed, maar Lecter begint het contact met Starling helemaal niet zo griezelig. Hij begroet haar met een bedeesd ‘good morning’. Echt waar!

Anthony Hopkins sprak deze woorden wél in de sequel, Hannibal (2001). Omdat Hannibal Lecter zo’n populair personage is, maakte men waarschijnlijk de vergissing.

Do you feel lucky, punk?

Dirty Harry

‘Dirty’ Harry Callahan (Clint Eastwood) is de schrik van het politiekorps van San Francisco. Hij krijgt de rottigste klussen, en is keihard voor criminelen én andere agenten. Kortom: Dirty Harry heeft helemaal geen zin in bijdehand gedoe. Als een gewonde crimineel zijn wapen probeert te pakken, troeft Callahan hem af met de onsterfelijke woorden: ‘Do you feel lucky, punk?’

Hoewel het een aardige samenvatting is van zijn woorden, zegt Eastwood eigenlijk iets anders. Eerst zet hij uiteen waarom zijn pistool zo cool is, waarna hij eindigt met: ‘You’ve got to ask yourself one question: do I feel lucky? Well, do you, punk?’

De foute versie, die zowat iedereen gebruikt, is in dit geval misschien wel beter!

Luke, I am your father!

The Empire Strikes Back

Tegenwoordig wordt elke nieuwe film uitvoerig geanalyseerd, maar ten tijde van The Empire Strikes Back (1980) was dit nog niet zo eenvoudig. Darth Vader’s beroemdste uitspraak ‘Luke, I am your father’, kent iedereen, maar klopt voor geen meter! 

Waarom zou Darth Vader middenin een gesprek ineens weer een voornaam gebruiken? Da’s zelfs een Dark Lord of the Sith te gortig: hij is toch geen telemarketeer!

Lees verder