Banketbakker Siemon zegt vaarwel tegen Taarten van Abel

Al twintig kunnen we genieten van het ontroerende jeugdprogramma Taarten van Abel, waarin banketbakker Siemon de Jong met kinderen een taart bakt voor een dierbare. Voor Siemon is nu de tijd rijp om z'n bakkersjas aan de wilgen te hangen.

Siemon de Jong
© Brunopress

Het concept van Taarten van Abel is doodeenvoudig, maar daardoor briljant in z'n eenvoud. Siemon de Jong (Abel) bakt samen met een kind een taart voor een speciaal iemand in hun leven. En tijdens het bakken hebben Siemon en z'n gastbakker dan een fijn gesprek over het leven, waardoor vaak pareltjes van uitzendingen ontstaan. Maar nu heeft Siemon "zin om nieuwe dingen te doen".

Prijswinnaar

Door de bijzondere afleveringen die in de loop jaren zijn gemaakt, werd het VPRO-programma al snel een publiekslieveling. En zoals het een echte publiekslieveling betaamt won het ook prestigieuze prijzen. In 2011 won het programma de Gouden Stuiver op het Gouden Televizier-Ring Gala en in 2012 won het een Ere Zilveren Nipkowschijf. In de twintig jaar dat het programma te zien is het ook altijd gelukt om die magie vast te houden.

Nieuwe dingen

En dat is ook precies de reden dat Siemon er nu mee wil stoppen. "Ik wil mijzelf niet herhalen en ook de magie van het programma niet verliezen. Ik heb veel bijzondere ontmoetingen gehad en mooie gesprekken mogen voeren. Nu heb ik zin om nieuwe dingen te doen". Op zondag 2 april is de laatste aflevering te zien bij NPO Zapp.

Toekomst van Taarten

Hoe de toekomst er nu uitziet voor het programma is niet duidelijk. Het programma ontstond met Siemon als Abel, maar of hij te vervangen is weet de VPRO nog niet. Een woordvoerder van de omroep liet aan het ANP weten nog niet te weten of ze verder willen met een andere bakker. In de laatste aflevering op 2 april zal Siemon terugblikken met oud-deelnemers, waarvan de meeste inmiddels al volwassen zijn, op de afgelopen twintig jaar.

Die laatste aflevering van Taarten van Abel zie je op 2 april bij NPO Zapp op NPO 3.

Bron: ANP / Veronica Superguide