B&B Vol Liefde: ‘Ik trek mijn grens bij Astrid’

Door Robin Heerkens
Astrid B&B Vol Liefde
© RTL

Veronica Superguide's online eindredacteur Robin Heerkens smult én gruwelt van B&B Vol Liefde. In zijn wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij deze paradoxale obsessie van zich af te schrijven.

Deze weekterugblik verschijnt elke maandag, in aanloop naar een nieuwe B&B-week. Wil je niets missen van al het nieuws? Check hier onze B&B Vol Liefde-overzichtspagina.

Deze column gaat over Astrid – en nu niet meteen afhaken! De Oostenrijkse B&B-houder houdt me énorm bezig. En nee, niet op een prettige manier. Ik voel de laatste tijd vooral medelijden bij misschien wel de meest besproken kandidaat van dit B&B Vol Liefde-seizoen. Arme vrouw. Ze moet elke week zwemmen in een zee van online poep. Ook lijkt ze – zoals ze zelf al zei in een aflevering – helemaal niet klaar voor een nieuwe liefde. Die vrouw is een tikkende stressbom die deze week als een vulkaan uitbarstte en, voor de zoveelste keer, een grens aan moest geven. Maar dit was wel de heftigste moodswing tot nu toe.

'Het kan nét'

Ik trek mijn grens bij Astrid. Dat zij aan B&B Vol Liefde meedoet, kan maar nét. Of nét niet. Net als bij Astrid schommelt de boel bij mij ook wel eens alle kanten op. Maar meid, waar ben je in godsnaam aan begonnen? Als ik mijn innerlijke Dr. Phil even het stuur geef, zou ik óók concluderen dat ze nog helemaal niet klaar is voor liefde. Laat staan dat je tóch op zoek gaat en dan ook nog met een sensatiebeluste cameraploeg in je nek. En dan bén je al erg van het controleren, ‘alles op mijn manier’, draag je (voor zover we weten voornamelijk alleen) de zorg over je twee jonge kinderen en moet je ook nog die prachtige B&B draaiende houden. Mijn grens zou al bereikt zijn wanneer zo’n castingbureau aanklopt met de vraag: ‘Wil je meedoen aan het nieuwe B&B Vol Liefde-seizoen?’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

B&B Vol Liefde Astrid
© RTL

Moreel kompas

Als makers van zo’n goed bekeken programma heb je toch ook een soort moreel kompas dat even geen richting aangaf na de voorgesprekken met Astrid. Ja, ze is een volwassen vrouw die zelf verantwoordelijk is voor haar keuzes. Ze wilde zélf op tv, samen met haar kids. Toch kun je dan ingrijpen en er niet mee doorgaan. Iemand kan zelf wel denken dat-ie er klaar voor is, maar RTL weet zelf ook wat er met onbekende mensen kan gebeuren wanneer je ze opeens prominent op de buis knalt. Bij ‘As’ resulteerde het in emotionele explosies, de boel letterlijk op slot gooien. Hoe vaak moesten Harmjan en Ruud wel niet zélf hun eten regelen? En Ruud zag Astrid niet eens op de dag dat hij aankwam. Het is logisch dat iemand die zich niet helemaal prettig voelt, terugvalt op datgene wat-ie goed kent en ook moet beschermen: de kinderen.

Olie op het Astrid-vuur

Maar nee, de makers trokken zich er niets van aan een gooiden eerder olie dan water op het Astrid-vuurtje. Zo lieten ze niet alles zien. Harmjan die tegen Astrid schreeuwt bij het opzetten van de trampoline? Dat hele ‘grijp’-tafereel bij het ontbijt, waar die beruchte mega-escalatie uit voortkwam? De cameraploeg van B&B Vol Liefde was er niet bij. Dan is het aan de kandidaten om hun kant te vertellen en dan verval je al snel in een gekleurde navertelling waar allerlei feiten in ontbreken. Kijk maar naar jezelf: als je een ruzie met je partner aan een ander uitlegt, vertel je het toch altijd zo dat jij er beter uitkomt. Laat het dan níet zien – nu is het aan de kijkers om zelf dingen in te vullen en dan komt Astrid er al snel… niet zo stabiel-ogend uit, laat ik het netjes houden. Wat de makers wél lieten zien? Honderd keer dat sensationele voorstukje waarin Astrid op haar strepen staat en haar grens aangeeft.

Dan is je vonnis eigenlijk al getekend.

Uitlachen

Ik moet ook niet hypocriet doen. Ook ik lig in een deuk wanneer rauwdouwer Richard er de meest onhandige dingen uitgooit. En bij de droge Natasja, die helemaal van haar à propos raakte van een stel tepelpiercings, hield ik het niet droog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Franse Hans, die bepaalde woorden – misschien uit zenuwen? – héél infantiel uitkraamt. Het grote verschil? Ik lach óm de B&B-houders, ik lach ze niet uit. Bij Astrid ligt dat wel op de loer. En dat verdient ze niet. Niet iedereen heeft het in zich om ‘normaal’ te blijven wanneer een cameraploeg én een groepje vreemde mannen 24/7 in je aura zweven.

Hopelijk kon onze As nog uit de as herrijzen en ontpopte ze zich tijdens de resterende opnames tot een vrouw die de stenen van haar zelf gecreëerde muurtje aan gort sloeg. En laat die B&B in godsnaam de komende tijd helemaal volgeboekt zitten. Dan heeft ze toch nog iets overgehouden aan dit avontuur. Want, klein gokje: de liefde vinden zal wel niet gelukt zijn…

B&B Vol Liefde

Alles over B&B Vol Liefde 2022

Wil je alles weten over B&B Vol Liefde 2022? Blijf op de hoogte van prille liefdes, ruzies, drama én ongemak met ons grote B&B Vol Liefde-overzicht.