• BN'ers

Angela de Jong over gedrag Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD: ‘ontluisterend’

Angela de Jong

In het AD vertelt de tv-diva dat het een publiek geheim is dat de sfeer bij De Wereld Draait Door hard was. Toch waren De Volkskrant-onthullingen over het grensoverschrijdende gedrag van Matthijs ook voor Angela de Jong  ‘nog wel een graadje erger’ dan gedacht. 

Een ernstige smet  

Daarnaast vindt ze dat de redactie ‘gruwelijk in de steek is gelaten’ door de leiding van BNNVARA: "het is onbegrijpelijk dat de leiding al die jaren zoveel signalen en klachten heeft genegeerd en naast zich heeft neergelegd". Volgens Angela hadden ze 'de grote ster Matthijs beter tegen zichzelf moeten beschermen'. Ze vraagt zich daarom ook af of Frans Klein, destijds de baas van de BNNVARA-club, na deze onthullingen wel kan aanblijven in zijn huidige baan als directeur bij de NPO. 

Matthijs’ favourites 

Er beginnen ook reacties binnen te stromen van vaste tafeldames en -heren die hun succes, deels, aan Matthijs te danken hebben. Özcan Akyol liet gister in Jinek weten zijn goede vriend Matthijs niet te willen verdedigen, maar dat hij wel vindt dat er ‘erg op de man’ wordt gespeeld. Volgens hem gaat het hier meer om ‘een grote systeemfout’. Ook vaste gast Tim Hofman, met BOOS nota bene een van de klokkenluiders wat betreft grensoverschrijdend gedrag in de media, reageerde op Twitter. Hij noemt het gedrag van Matthijs ‘op alle vlakken buitensporig’, maar zegt zelf nooit iets te hebben meegekregen achter de schermen. 

Matthijs-exit?

Betekent dit het einde voor Matthijs van Nieuwkerk? Van Johan Derksen hoeft dat niet, in Vandaag Inside zei hij: "Ik ben vroeger bij kranten en bazen niet anders opgegroeid. Daar kreeg je regelmatig een grote bek, gewoon op de redactie, hoor". Hij verwacht wel dat critici hiertoe zullen oproepen, maar noemt de klachten ‘gezeik voor softies’. Patty Brard vertelt in Shownieuws dat Matthijs voor haar wel door het ijs gezakt "Jezus. Het ging alle perken te buiten. Het gebeurde op de redactie en daarna speelde hij mooi weer tegen gasten. Dat vind ik eigenlijk dubbel kwalijk". Met een 'het spijt me' komt hij er volgens haar niet mee weg.