Angela de Jong gaat los op 'dubieuze kwakzalver' Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond en Angela de Jong

Lieke van Lexmond staat tegenwoordig vooral bekend om haar omstreden spirituele 'moonsister'-praktijken, helemáál niet meer om haar presentatiewerk voor RTL. Schrik van Hilversum Angela de Jong vraagt zich in een nieuwe pikante column voor het AD af wat RTL in hemelsnaam gaat doen met deze "tikkende pr-tijdbom".

Volgens Angela is Lieke iemand "die nu al aanzienlijk afbreuk doet aan het imago van de familiezender" - ook al presenteert ze alleen maar The Voice Senior. Het begon misschien nog een beetje lacherig: Lieke en haar zus Jetteke linkten de stand van de planeten aan de bestorming van het Capitool. "Gisteren verplaatste Mars naar Stier en dat is toch echt wel een pittige transitie", wauwelden ze toen. 

Angela gaat los

Lieke houdt zich met "allerlei dubieuze zaken" bezig, schrijft Angela. En daar komt door De Keuringsdienst van Waarde nog zo'n zaak bij. Lieke en Jette runnen ook een webshop, maar twee soorten edelstenen, waar de dames allerlei helende werkingen aan linken, blijken nep te zijn. Haar citrien- en jade-edelstenen bevatten... glas. "En dan riekt het toch al snel naar oplichting", sneer de columniste.

Reputatie naar de maan

Lieke reageerde gisteren in RTL Boulevard en Jinek op de edelstenen-ophef. Ze claimt genept te zijn door een leverancier en geeft klanten van de fake stenen hun geld terug. Dat een consumentenprogramma moet ontdekken dat haar stenen nep zijn, vindt Angela kwalijk. "Ze is én geen expert én BN’er. Dan kun je wel gaan jengelen dat ‘de media’ je altijd moeten hebben, maar als je je bekende kop inzet voor een lucratief handeltje, moet je drie keer nadenken over welke producten je aanbiedt en wat voor beloften je daaraan hangt. Want mensen geloven jou, omdát je Lieke van Lexmond van tv bent."

'Dubieuze kwakzalver'

Angela vraagt zich af of iemand met "het imago van dubieuze kwakzalver en halve oplichter" nog wel in RTL's presentatieteam past. Ze komt er zelf ook niet helemaal uit. "RTL zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen Lieke méér werk te geven. Want het is niet moeilijk te raden waarom ze zich zo op de zweefmarkt heeft gestort: ze heeft tien maanden per jaar geen reet te doen en dan zoekt een mens afleiding. Maar dat is natuurlijk wel het domste wat RTL nu kan doen."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.