Een Jaar van je Leven

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Een Jaar van je Leven
Reality

Alles over reality-serie Een Jaar van je Leven: ‘Zweetlucht gaat kandidaten tot wanhoop drijven’

|
|

Laatste update:

Een vette worst van één miljoen euro houdt John de Mol de deelnemers aan zijn nieuwe reality-serie voor hun neus. Wordt het een bikkelharde strijd tussen mensen met dollartekens in hun ogen? Wat kunnen we verwachten van Een Jaar van je Leven?

Tekst: Nick Dijkman

In Een Jaar van je Leven worden veertig deelnemers opgesloten in een met camera’s behangen ‘leefloods’ in Lelystad. Het verblijf heeft veel weg van een gevangenis, vooral door de steile stalen trappen richting de genummerde slaapvertrekken. Internet is er niet en ook andere invloeden van buitenaf worden zorgvuldig geweerd. De bedoeling is dat er uiteindelijk één deelnemer overblijft. Gaandeweg vallen er via spelletjes, hindernissen, ergernissen, escapades en onvoorziene omstandigheden steeds meer deelnemers af. Wie het hier tot het eind volhoudt, kan met een miljoen euro naar buiten lopen.

Wat krijg je voor Een Jaar van je Leven?

Kán inderdaad, want de hoofdprijs kan kleiner worden. Er is een huishoudpot voor de basisboodschappen, maar als er behoefte is aan wat meer luxe, zoals een doos wijn, krat bier, sigaretten of wat dan ook, dan mag ook het miljoen uit de prijzenpot worden aangesproken. Die huishoudpot staat trouwens ook niet zomaar klaar: daar moeten de deelnemers voor werken. Hier leer je alvast een paar van de kandidaten kennen!

Via een groot tv-scherm laten de makers van de show weten welke opdrachten ze voor het huishoudgeld moeten vervullen. Uiteindelijk blijft er ongetwijfeld een fiks bedrag over, zou je denken. Maar er is een klein addertje onder het gras: de prijs van de aangeschafte luxegoederen gaat 25 keer van de prijzenpot af. Dus als een doosje wijn van €22,95 wordt besteld, verdwijnt er €573,75 uit de prijzenpot. Er zal dus ongetwijfeld gesteggel ontstaan over de peperdure luxeproducten. Temeer daar de regels voorschrijven dat een meerderheid van de deelnemers akkoord moet gaan met de uitgaven. 

Gek van de zweetlucht

Om het nog een graadje ingewikkelder te maken, moeten de deelnemers hun boodschappen mondeling doorgeven aan een uit hun midden gekozen ‘manager’. Opschrijven kan niet, want pen en papier zijn verboden in de loods. De manager is de enige die iets kan noteren op een internetloze computer in zijn of haar kantoor. Anderen mogen er alleen komen om hun boodschappen te dicteren. 

De huiskamer/gym van Een Jaar van je Leven

Om de deelnemers fit te houden (of: krijgen), is er een sporthoek ingericht. Nadelig is wel dat deze plek met tal van sporttoestellen zich pal naast de zithoek met twee grote loungebanken bevindt, waardoor de zweetlucht van de sporters menigeen tot wanhoop zal drijven. Elkaar ontlopen is hier geen makkie. Ook in de slaapvertrekken met stapelbedden ontkom je niet aan elkaars aanwezigheid.

Lang verhaal kort: wie na een jaar als winnaar met een onbekend geldbedrag naar buiten loopt, zal er dan pas achterkomen of we bij het woord corona weer vooral aan een biertje denken, of Nederland het WK voetbal in Qatar heeft gewonnen, Monique nog steeds in het huis van André Hazes junior woont, én of de heren van Vandaag Inside hun kaarsenrel hebben overtroffen. 

Je ziet Een Jaar van je Leven vanaf 5 september dagelijks op SBS6, vanaf 18:20 uur. Meer ingrijpende reality-shows vind je in deze lijst!

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder