7 hysterische docu’s waar je ook nog een beetje slimmer van wordt

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
7 hysterische docu’s waar je ook nog een beetje slimmer van wordt

7 hysterische docu’s waar je ook nog een beetje slimmer van wordt

|
|

Laatste update:

Heb je moeite met beladen documentaires over Nepalese berggeiten? Val je in slaap bij 6-delige series over het leven van The Eagles? Wil je gevoed worden met informatie en tegelijkertijd vermaakt worden? Wij hebben de ultieme ‘ik wil meer documentaires zien, maar weet niet waar ik moet beginnen’-lijst voor je samengesteld. Lees en huiver:

‘Ik ga goed op freaky shit’

Tickled | Te zien op Netflix

Tickled is het bizarre, doorgedraaide verhaal van een pulpjournalist die zich verdiept in de bijzondere (en uiteindelijke ontzettend grimmmige) wereld van professioneel kietelen. Tegen het einde aan ligt je kaak op de vloer. Daar staan wij voor garant.

‘Ik wil iets kijken met muziek’

Searching for Sugar Man | Verkrijgbaar op DVD/Blu-Ray

Stel: je bent een doorsnee vent die per toeval ontdekt dat-ie wereldberoemd is in Zuid-Afrika. Het overkwam Sixto Rodriguez, die in de jaren zeventig een aantal onsuccesvolle platen uitbracht in Amerika, maar in het Afrikaanse land populairder was dan Elvis Presley. Een stel documentairemakers zocht ‘m op in de jaren negentig en haalde hem naar Kaapstad.

‘Ik snap dat hele O.J.-gebeuren niet’

O.J. Made in America | Verkrijgbaar op DVD/Blu-Ray

Deze waanzinnige documentaire verbindt het leven van de controversiële American Football-speler O.J. Simpsons met Amerikaanse rassenrelaties in de jaren negentig. Ja, het klinkt allemaal erg beladen. Maar geloof ons: dit is er eentje die je niet wil missen.

‘Ik wil weten waarom Tom Cruise zo raar doet’

Going Clear | Te zien op Netflix

Dat de Scientology Kerk er aparte gewoontes op nahoudt is al langer bekend. Dat die aparte gewoontes soms doorslaan naar intimiderend of zelfs gewelddadig gedrag, dat wisten we nog niet. Tot Going Clear in ieder geval.

‘Ik wil iemand slecht zien gaan op McDonalds’

Supersize Me | Te zien bij Pathé Thuis

Fervente doculiefhebbers zullen deze ongetwijfeld kennen. In Supersize Me propt een documentairemaker zich 30 dagen lang vol met alleen maar McDonalds om te kijken wat het doet met zijn lichaam. Het resultaat is voorspelbaar, vermakelijk en diarreeverwekkend.

‘Ik wil weten waarom Rusland niet meer meedoet met de Olympische Spelen’

Icarus | Te Zien op Netflix

Documentairemaker Bryan Fogel onderzocht of hij door middel van doping beter kon presteren met wielrennen. Hij ging de samenwerking aan met arts Grigory Rodchenkov. Naarmate zijn onderzoekt vorderde, veranderde de docu langzaam van een gonzo-experiment in een politieke thriller. Won dit jaar terecht een Oscar voor beste documentaire.

‘Ok, nu ben ik klaar voor iets heftigs’

Tower | Te Zien Op Netflix

In 1966 vermoorde Charles Whitman zijn moeder en vrouw. Daarna positioneerde hij zich op het observatiedek van The University of Texas in Dallas en schoot zestien mensen dood, waaronder een ongeboren kind. Tower, de mega indrukwekkende (en eigenzinnige) docu over deze dodelijke mass-shooting staat op Netflix.

Lees verder