Looper

Veronica Superguide logo
Looper

7 films die je moet kijken als je van Tenet genoot

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Al bijgekomen van Tenet? Nee, wij ook niet. Ondanks alle verwarring was het wél een hele gave film die we niet hadden willen missen. Deze 7 films zijn vergelijkbaar met Tenet en kun je zo op je watchlist knallen.

Probeer je Tenet nog steeds te snappen? Deze theorieën bieden uitkomst.

1. Looper

We beginnen direct met de allerbeste film uit de lijst: Looper. Deze sci-fi-crime-thriller, geregisseerd door Rian Johnson (Star Wars: The Last Jedi), is wat duidelijker in zijn tijds-element dan Tenet. We hebben het hier namelijk over full-on timetravel. Looper speelt zich af in een wereld waarin de maffia slachtoffers naar het verleden stuurt zodat hitman Joe (Joseph Gordon-Levitt) 'm kan killen, totdat hij plotseling wordt geconfronteerd met zijn oude versie (Bruce Willis). Minstens zo strak en spectaculair als Tenet, een stuk persoonlijker en bovenal: véél beter te volgen.

2. Memento

We hadden natuurlijk ook Interstellar of Inception kunnen nemen. Nolan-films die ook een soort gedachte-experimenten zijn. Toch gaan we voor Memento. Die sluit wel mooi aan bij Tenet in de manier waarop 'ie met tijd speelt. In deze meesterlijke thriller gaat een verzekeringsagent met geheugenverlies (Guy Pearce) op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw. Maar, nu komt 'ie: de gebeurtenissen worden in omgekeerde volgorde getoond.

3. Avengers: Endgame

Ja, deze ligt natuurlijk voor de hand! Avengers: Endgame is misschien wel meest epische film van de laatste 10 jaar en hangt aan elkaar van het tijdreizen. Daarnaast kan iemand met de Time Stone gebeurtenissen ook terug-benden, zoals in Tenet ook gebeurt. Zoals je merkt zoeken we excuses om Endgame in deze lijst op te nemen, maar als je er even bij stilstaat, heeft 'ie best veel gemeen met Nolans film. De beschaving van de mensheid hangt aan een zijden draadje, er zit een duidelijk tijdselement in en qua gewichtigheid komen de twee films ook aardig bij elkaar in de buurt.

4. Edge of Tomorrow 

Deze moderne actie-knaller met Groundhog Day-concept mag echt niet ontbreken. Op papier klinkt een hele fucking dag terugdraaien (steeds maar weer) veel ingewikkelder dan een kogel terug je pistool in schieten, maar Edge of Tomorrow flikt het en voelt veel 'simpeler' dan Tenet. Daarnaast zijn de actiescènes - met Tom Cruise en Emily Blunt die het in superpakken opnemen tegen aliens - een stuk beter en explosiever. Ook het menselijke aspect komt in deze film veel beter naar voren.

We geven een Godfather of Harlem-weekend weg!

    Lees verder