Jim Carrey en Kate Winslet in eternal sunshine of the spotless mind

Veronica Superguide logo
Jim Carrey en Kate Winslet in eternal sunshine of the spotless mind

7 films die de toekomst goed voorspelden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

The Simpsons voorspelden in 2000 dat Trump president van Amerika ging worden, de gekke conciërge uit Scrubs wist waar je Bin Laden kon vinden en The Lone Gunmen wist van 9/11 af. Bizar! Maar hier zijn nog eens 7 films die de toekomst goed voorspelden.

1.    Blade Runner (1982)

Blade Runner opent de sciencefiction klassieker met ‘Los Angeles. November 2019’, een jaar dat in 1982 nog ver weg leek. Credits voor Ridley Scott, die met zijn voorspellingen niet ver van de realiteit zat.

Zo praat Rick Deckard (Harrison Ford) met technologie. Siri? Alexa? Roep eens ‘Hey Google’ en er komt toch écht een stem uit een apparaat. Van het uitdoen van lichten tot het vertellen van grappen, de technologie van vandaag de dag kan het allemaal.

De voorspelde digitale billboards bestaan nu ook echt. Times Square, Los Angeles en Tokyo hangen er vol mee.

Aan de vliegende auto’s wordt nog gewerkt, maar we kunnen niet ver van die technologie afzitten, toch?

2.    Back to the Future II (1989)

Ook Back to the Future hoopte op vliegende auto’s in 2015. Helaas zaten ze er met die voorspelling naast. Het videobellen is wél goed voorspeld. Zitten wij nu niet allemaal dagelijks te vergaderen via Zoom?

Het roze, vliegende, hoverboard ziet er in BTTF II cooler uit dan de echte hoverboards. Maar we kunnen inmiddels ‘vliegen’ met deze futuristische hoverboards:

3 & 4. The Running Man (1987) / The Truman Show (1998)

Reality tv is inmiddels niet meer weg te denken, maar dat was vroeger natuurlijk wel anders. Filmmakers zagen het echter allemaal al lang aankomen. 

In The Running Man is het 2017. Arnold Schwarzenegger moet het Hunger Games-achtige televisieprogramma ‘The Running Man’ overleven. Een extreem gewelddadig programma waarin er voor een miljoenenpubliek een gladiatorenstrijd gaande is. Gelukkig heeft SBS dit format nog niet opgepakt!

Hoewel de huidige Reality-tv nog niet zo is als in The Truman Show, kan het zomaar eens een nieuw format worden. Het drama speelt zich af in een wereld waarin alle 'bewoners' acteurs zijn, behalve één iemand: Truman Burbank (Jim Carrey). Hij is er als enige niet van op de hoogte dat hij in een nagemaakte wereld leeft. Wat een creepy idee!

5.    Contagion (2011)

Een dodelijk virus verspreidt zich wanneer mensen elkaar aanraken. Terwijl de epidemie zich in een razend tempo verspreidt zoeken topmedici naar een vaccin dat werkt. Tsja, snap je al waarom hij op de lijst staat? De film heeft angstig veel weg van de tijd waarin we nu leven. Gelukkig loopt het coronavirus nog niet zo uit de hand als het virus in Contagion.

In 2011 kwam ook Captain America: The First Avenger uit. Fans dachten dat deze film het coronavirus voorspelde.

6.    The Terminator (1984)

Het leger vecht vandaag de dag niet meer met zwaarden, speren en simpele handgeweren. De makers van The Terminator dacht dat laserschietende drones wel eens de toekomst konden zijn. En ze hadden gelijk. Vandaag de dag hebben we deze vliegende apparaten niet alleen voor het maken van toffe video’s.

7.    Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2003)

Zou het zo nu en dan niet fijn zijn om herinneringen uit de hersenen te wissen? Eternal Sunshine of the Spotless Mind speelde met dit idee. In 2020 hebben verschillende onderzoeken resultaat opgeleverd.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben ontdekt dat soldaten die aan PTSD lijden kunnen worden 'genezen'. Door individuele herinneringen aan gebeurtenissen die het emotionele trauma hebben veroorzaakt, op te sporen en te wissen. Ook beweert een groep Nederlandse wetenschappers dat gewone hartmedicijnen kunnen worden gebruikt om de impact van trauma-opwekkende herinneringen te verminderen. Misschien kunnen ze zelfs helemaal gewisten worden.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind haalde de lijst van beste Jim Carrey-films. We hebben speciaal voor deze komische malloot een filmpje gemaakt met feitjes die je nog niet van hem wist

Lees verder