• Nieuws

7 beroemde liedjes waarvan je niet wist dat ze uit musicals komen

Door Klaas Kaptijn
7 beroemde liedjes waarvan je niet wist dat ze uit musicals komen

Met West Side Story in de bioscoop - toen de bios nog open was - en Cyrano op de kalender voor komende februari zijn het prima tijden voor musicalfans. Maar zelfs al hou je niet van het genre: veel liedjes overleven de musicals waar ze uit komen en worden groot op zichzelf. Zoals deze zeven bekende deuntjes.

1. Have Yourself a Merry Little Christmas

Crooners zingen ‘m maar al te graag rond de feestdagen: Have Yourself a Merry Little Christmas. De eerste keer dat we die kraker konden horen, was in 1944 toen de filmmusical Meet Me in St. Louis uitkwam. Daarin zingt het personage van Judy Garland dit lied voor haar kleine zusje, die baalt dat de familie naar New York gaat verhuizen.

2. Mack the Knife

Dit nummer, waarbij met je vingers knippen bijna verplicht is, is echt stokoud: in 1928 zat het al in Die Dreigroschenoper, of wel The Threepenny Opera. In de jaren vijftig namen Louis Armstrong en Bobby Darin er engelstalige versies van op en die laatste scoorde daar zelfs een nummer één hit mee. Ook Frank Sinatra en Robbie Williams hebben het vaak gezongen.

3. Till There Was You

Dit is toch een nummer van The Beatles, zul je misschien denken? Klopt, maar het origineel werd beroemd dankzij de musical The Music Man uit 1962, waarin Shirley Jones haar liefde ermee bekent aan Robert Preston. Toen The Beatles het een jaar later opnames, hadden ze geen idee dat het uit een film kwam.

4. I’ll Never Fall in Love Again

Dionne Warwick, de tante van Whitney Houston en een zangeres van vele grote hits in de seventies en eighties, maakte dit nummer bekend, maar z’n oorsprong ligt dus in een musical. Promises, Promises komt uit 1968 en is een muzikale toneelbewerking van de film The Apartment van regisseur Billy Wilder. Een tijdje terug brachten Sean Hayes en Kristin Chenoweth 'm terug op de planken van Broadway.

5. Let the Sunshine in

De hippie-musical Hair heeft veel bekende liedjes voortgebracht, zoals het titelnummer en Aquarius, maar dit is toch wel de bekendste. Er zijn nooit bekende zangers mee aan de haal gegaan, maar je hoort het nummer nog regelmatig voorbij komen in reclames.

6. You’ll Never Walk Alone

Roy Orbison, Frank Sinatra, Doris Day, Elvis Presley en uiteraard Lee Towers: ze hebben allemaal dit nummer opgenomen uit de musical Carousel uit 1945. In dat stuk was het de ultieme oppepper voor mensen met groot verdriet, maar later is het vooral in Europa uitgegroeid tot een meezinger in voetbalstadions. Thuis bij FC Liverpool is dat begonnen, dankzij de versie van locale band Gerry and the Pacemakers.

7. Feeling Good

Ken je ‘m nog, The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd? Wij hadden er zelfs nog nooit van gehoord toen we erachter kwamen dat er een heel beroemd nummer geschreven is voor deze musical uit 1964. Feeling Good is later gecoverd door onder meer Michael Bublé, Muse en George Michael maar de versie die iedereen wel kent is van Nina Simone.

7 beroemde liedjes waarvan je niet wist dat ze uit musicals komen

Check voor meer musicalnummers onze lijst met de 6 beste nummers uit Tick, Tick... Boom!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.