5 redenen waarom Triple Frontier de vetste Netflix-film van het jaar is

Veronica Superguide logo
5 redenen waarom Triple Frontier de vetste Netflix-film van het jaar is

5 redenen waarom Triple Frontier de vetste Netflix-film van het jaar is

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Bij elke grote film die op Netflix in première gaat, gaan bij ons inmiddels de alarmbellen rinkelen: vaak gaat het immers om titels die door grote filmstudio's zijn afgedankt. Dat alarm bleek echter geheel onterecht in het geval van Triple Frontier, dat door de almachtige streamingdienst zelf is geproduceerd. Deze actiethriller is om meerdere redenen namelijk net zo vet als je op basis van de trailer en de cast mag verwachten! Tenzij Martin Scorsese’s The Irishman toch nog in 2019 in première gaat (die komt vermoedelijk pas in 2020) mogen we Triple Frontier nu al dé Netflix-film van het jaar noemen.

1) De cast

Laten we maar met de meest voor de hand liggende reden om Triple Frontier te kijken beginnen: de uitstekende cast. Een van de dames in ons team beschreef het al als “Alle boys van je Halpass-lijstje bij elkaar”, en dat slaat de spijker op zijn kop.

Triple Frontier vertelt over een groep oud-militairen die opnieuw bij elkaar komt voor een gevaarlijke maar lucratieve klus in de Colombiaanse jungle. Oscar Isaac en Ben Affleck spelen de hoofdrollen, maar daarnaast zijn Charlie Hunnam en Garrett Hedlund goed gecast als twee broers. Beide acteurs brengen in grote films vaak net niet wat je van ze verwacht, maar hier doen ze het allebei verrassend goed. Om het feest compleet te maken is Pedro Pascal de vijfde man van het gezelschap, en voor deze Narcos-ster is op drugsbaronnen jagen in de Colombiaanse junge natuurlijk bekend terrein.

2) De actie

Triple Frontier is geschreven door Mark Boal, die eerder onder meer de loeispannende Oscarwinnaar The Hurt Locker schreef. Zijn vrouw Kathryn Bigelow, die The Hurt Locker regisseerde, zou aanvankelijk ook de regie van deze film voor haar rekening nemen. Toen zij besloot om in plaats daarvan Detroit te doen, werd JC Chandor als vervanger erbij gehaald. Die had nog weinig actie-ervaring, maar brengt het er goed vanaf: Triple Frontier bevat meerdere zenuwslopende actiescènes waarbij je op het puntje van je stoel zit, een waardige opvolger van The Hurt Locker dus.

3) De twists

Bij de meeste films kun je vaak met één blik op de poster al voorspellen wie de eindstreep halen en wie niet. Bij het verhaal van Triple Frontier kun je al aanvoelen dat de operatie niet geheel vlekkeloos zal verlopen, en dat niet alle vijf personages aan het eind nog leven. Toch is de persoon die de boel in het honderd stuurt juist niet degene waar je dat van verwacht, en geldt dat ook voor degene die er als eerste aangaat. Een paar gedurfde twists dus. Wie de film al gezien heeft kan hier een interview met JC Chandor lezen waar hij uitlegt hoe deze verrassende wendingen tot stand zijn gekomen

4) De muziek

Netflix zal een flink deel van het budget van deze film opgemaakt hebben aan de muziek: naast twee keer Metallica horen we ook Pantera, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival en Bob Dylan voorbij komen. Reken maar dat zulke artiesten klauwen vol geld kosten! Maar JC Chandor gebruikt de nummers op de juiste momenten: de openingsscène met Metallica's For Whom The Bell Tolls zet niet alleen de toon, maar wijst ook vooruit met een tekst over vijf mannen die belegerd worden en een gevecht op leven en dood leveren.

Fleetwood Mac’s The Chain illustreert de band tussen de hoofdpersonen, en dit nummer was grappig genoeg onlangs nog met precies dezelfde bedoeling te horen in de pilot van de Fox-serie The Passage. Creedence Clearwater Revival’s Run Through The Jungle op het moment dat de mannen de jungle invliegen kan sinds Tropic Thunder echt niet meer, maar dat wordt goed gemaakt met Bob Dylan’s Masters of War met een tekst die wel weer goed bij de film past.

5 redenen waarom Triple Frontier de vetste Netflix-film van het jaar is

5) De voorgeschiedenis

We zeiden al eerder dat Kathryn Bigelow de regie op zich zou nemen, maar ook qua cast heeft Triple Frontier een uitgebreide voorgeschiedenis. Al sinds 2010 zijn de producenten met de film bezig, en in de tussenliggende jaren is half Hollywood aan de film verbonden geweest; eerst zouden Johnny Depp en Tom Hanks de hoofdrollen voor hun rekening nemen, toen waren het Denzel Washington en Sean Penn, en ook Leonardo DiCaprio en Will Smith hadden interesse. Dat werd echter allemaal niets. In 2017 waren meervoudig Oscarwinnaar Mahershala Ali (vermoedelijk voor de rol die naar Pedro Pascal ging) en Casey Affleck nog verbonden aan de film. Toen beoogde nieuwe hoofdrolspelers Channing Tatum en Tom Hardy begin 2017 ook besloten niet meer mee te doen, verloor Paramount de hoop op een goede afloop. Zodoende verkocht de filmstudio de rechten aan Netflix, dat er dus wonderwel een puike thriller van heeft gemaakt.

Lees verder