5 dingen die je nog niet wist over die bizarre vechtscène uit Daredevil seizoen 3

Veronica Superguide logo
5 dingen die je nog niet wist over die bizarre vechtscène uit Daredevil seizoen 3

5 dingen die je nog niet wist over die bizarre vechtscène uit Daredevil seizoen 3

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Na een paar tegenvallende seizoenen heeft de tv-afdeling van Marvel weer een Netflix-voltreffer in handen met het derde seizoen van Daredevil. De eerste aflevering is nog ontzettend traag, maar als de actie eenmaal losbarst is The Devil of Hell's Kitchen niet meer te stoppen. De meestbesproken scène van het seizoen is de bijna elf minuten durende gevangenis-ontsnapping die werkelijk waar uit één lang shot bestaat. In een interview met Vulture hebben Showrunner Erik Oleson en aflevering-regisseur Alex Garcia Lopez verteld hoe ze dit geflikt hebben. Hierbij de grootse WTF-feitjes op een rij:

1 - Het viel niet mee om toestemming te krijgen

Een elf minuten durende scène zou een hele dag aan repetities met zich meebrengen, waar studiobazen niet happig op zouden zijn. Dat kost tenslotte allemaal tijd, en tijd kost geld. “Ik moest iedereen die over de financiën ging bellen om te vertellen dat we een dag lang niet zouden filmen zodat we konden repeteren. Dat zorgde zeker voor wat geagiteerde reacties”, aldus Oleson. Ook de hoge bazen bij Marvel waren niet weg van het idee. Uiteindeljk is het aan het enthousiasme van de crew en van hoofdrolspeler Charlie Cox in het bijzonder te danken dat het er toch van gekomen is.

2 - Een beroemde scène uit Children of Men diende als inspiratie

Garcia Lopez legde zijn cameraman Chris LaVasseur uit dat de scène gefilmd zou moeten worden zoals die fameuze vier minuten durende scène uit Children of Men, die ook uit één lang shot bestaat. LaVasseur moest de hele scène voldoende afstand van Charlie Cox bewaren zodat duidelijk te zien zou zijn dat het echt allemaal één shot is, precies zoals regisseur Alfonso Cuarón zijn cameraman Emmanuel Lubezki instrueerde bij Children of Men.

3 - Charlie Cox en zijn stuntman wisselden elkaar af

Bijkomende hindernis was dat er drie brute gevechten in de scène zitten, terwijl Charlie Cox niet al zijn stunts zelf doet. Hoe hebben ze dat opgelost? Door op meerdere momenten in de scène zogeheten “Texas switches” toe te passen, waarbij een acteur ongemerkt het beeld uitrent en zijn stuntman hem vervangt. Omdat de camera niet elke seconde op Matt Murdock is gericht was dit mogelijk.

4 - Overal stonden kopjes nep-bloed voor Charlie Cox om te drinken

Zoals gebruikelijk bij Daredevil krijgt Matt Murdock net zoveel klappen als hij uitdeelt. Gedurende de scène raakt hij steeds erger toegetakeld. Hoe kun je dit echter live doen? Nou gewoon, door op meerdere plekken op de set bekertjes nepbloed neer te zetten. Die moest Charlie als hij even buiten beeld was snel achterover tikken. “Zodra hij gedronken had werd hij weer geslagen waarna hij overal bloed uitspuugde”, zo legt de regisseur uit. Smakelijk!

5 - Pas de zevende take stond het er goed op

TV-series hebben strakke draaidagen met weinig tot geen ruimte voor speling. Deze onmogelijke scène moest in één draaidag van twaalf uur er meteen goed opstaan. En eigenlijk hadden ze nog minder tijd, want zelfs stuntmannen kunnen immers niet onbeperkt klappen krijgen en smakken maken: “Het stuntteam zei :‘Je kan dit echt maar vier of vijf keer doen. Daarna kunnen dingen fout gaan als vermoeidheid optreedt. Dan kunnen er echt gewonden vallen’. Dus we hadden maar vier of vijf pogingen om het erop te krijgen” zo vertelt Oleson. De eerste take ging van begin tot eind meteen goed, maar pogingen twee tot en met vier strandden al na drie a vier minuten tijdens het gevecht in de dokterskamer. De zesde take ging lekker, maar uiteindelijk stond het er pas de zevende take goed op. “Aan het eind van die take was er een uitbarsting van vreugde bij de crew dat ze het geflikt hadden”, aldus de showrunner.

Daredevil Seizoen 3 is nu te zien op Netflix. Deze gevangenis-scène begint na dik twintig minuten in aflevering 4, getiteld ‘Blindsided’.

Lees verder