The notebook

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The notebook

3 Nicholas Sparks-films die we 100x kijken en 3 waarvan we lichte braakneigingen krijgen

|
|

Laatste update:

Zin om een potje te janken tot de mascara over je knieën loopt en je ogen permanent dichtzitten van puffyness? Dan ben je bij Nicholas Sparks aan het juiste adres. De levende legende pompt er aan de lopende band boeken uit, die razendsnel omgezet worden in een romantische tranentrekker voor het witte doek. Meestal levert dat onmiddellijk een klassiekertje op, maar soms moeten we onze braakneigingen onderdrukken. Wij vertellen je welke 3 Nicholas Sparks-films op repeat mogen en welke drie snel vergeten mogen worden.

Goed

The Notebook

Wellicht de meest bekende Nicholas Sparks-film is bij ons ook een absolute favoriet. The Notebook volgt het verhaal van Allie (Rachel McAdams) en Noah (Ryan Gosling) zoals verteld door een oude Noah aan zijn grote, dementerende liefde in een bejaardentehuis. Het acterende duo werd op de set verliefd op elkaar, waardoor de romantiek van het scherm afspat. In plaats van een voorspelbaar, soppig liefdesverhaal wordt het daardoor een sexy lovestory vol twists en een einde waardoor je in foetushouding op de bank achterblijft. 

Dear John

Geen enkel verhaal uit de pen van Nicholas Sparks is eenvoudig. Zo ook het verhaal van John (Channing Tatum) en Savannah (Amanda Seyfried) in Dear John. Het jonge koppel wordt gescheiden door oorlog, maar houdt de romantiek levend met brieven. Toch is deze film verrassend omdat het een behoorlijk realistische kijk geeft op jonge liefde: het leven staat nu eenmaal soms een bloeiende liefde in de weg. En hoewel we erg lekker gaan op de eind-goed-al-goed-verhalen die we van Sparks kennen, is het ook wel eens goed om te leren dat de 'power of love' niet altijd genoeg is om een sprookje in leven te houden. 

The Lucky One

Op het niveautje super-zwijmel-film vinden we The Lucky One. Logan (Zac Efron) vindt tijdens zijn uitzending naar Irak een foto van Beth (Taylor Schilling) en hij besluit haar te zoeken als hij terug in Amerika is. Als hij haar eenmaal heeft gevonden, besluit hij niets te zeggen over de foto, waardoor je je eigenlijk de hele film afvraagt waarom hij dat niet gewoon kan opbiechten. Toch zit het ons niet in de weg! Misschien kun je het gemakkelijk uit je hoofd zetten omdat Zac Efron je behoorlijk bezighoudt met zijn uiterlijk of omdat het duo een belachelijk goede chemie heeft. 

Slecht

The Choice

The Choice is een slap aftreksel van alle Sparks-films bij elkaar. Geneeskundestudente Gabby (Teresa Palmer) wordt verliefd op haar buurman Travis (Benjamin Walker), waardoor het duo hun huidige partners moeten bedriegen om samen te kunnen zijn. En waar je bij de meeste Sparks-films een dergelijk vreemdgang-festijn zou aanmoedigen, voelt het in The Choice als een onnodig en egoïstisch partijtje moraliteits-moord. Wat ons betreft kun je deze voorspelbare 111 minuten best overslaan. 

The Best of Me

In The Best of Me zien twee middelbare school-liefjes elkaar na jaren weer terug, wat direct een golf aan gevoelens losmaakt. Klinkt bekend? Jep. De film is eigenlijk een slap aftreksel van The Notebook, inclusief dramatische zoen-scène in de regen. Maar alles wat de film van The Notebook heeft gestolen, was tóch beter in de Notebook. Bovendien wordt de oude Dawson gespeeld door James Marsden en de jonge versie door Luke Bracey, die absoluut niet op elkaar lijken en waar we ons toch een beetje aan storen. Maar vergis je niet: grote kans dat je ook bij The Best of Me weer met tissues op je schoot zit.  

Save Haven

Save Haven verdient een plekje tussen de slechtste Sparks-films door het rare einde. In de film vlucht Katie (Julianne Hough) uit haar gewelddadige huwelijk naar een klein stadje, waar ze een rustig leventje leidt en verliefd wordt op haar buurman. Als er gezocht-posters met haar gezicht erop overal in de stad opduiken, blijkt dat haar echtgenoot nog best dichtbij is. En dat verhaal leidt tot een belachelijke twist met een bizar einde, waardoor je niet (zoals gewenst bij een Nicholas Sparks-film) in tranen je kussen knuffelt, maar lachend je schouders ophaalt. Oh, en twee B-acteurs als hoofdrollen inhuren, was misschien ook niet een best idee. 

Lees verder