14 klassieke Hollywood-films op Netflix die je gezien moet hebben

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
14 klassieke Hollywood-films op Netflix die je gezien moet hebben

14 klassieke Hollywood-films op Netflix die je gezien moet hebben

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Allemaal leuk en aardig, die gloednieuwe Netflix-Original-films, maar soms gaat er niets boven een gouwe ouwe. Deze 14 Hollywood-klassiekers op Netflix zijn verplichte kost!

1. E.T.

Je gaat regisseur Steven Spielberg nog vaker tegenkomen in deze lijst. Niet gek: de man staat zowat synoniem voor Hollywood. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) – één van z’n bekendste klassiekers – betovert je met een hartverwarmende vriendschap tussen een jochie, Elliot en een hulpbehoevende, zieke alien, E.T. Sci-fi voor de hele fam!

2. Back to the Future

Vergeet Avengers: Endgame: de moeder aller tijdreisfilms is toch echt Back to the Future (1985). De 17-jarige Marty (Michael J. Fox) belandt per ongeluk 30 jaar terug in de tijd door zijn goede vriend, de gestoorde professor Doc Brown (Christopher Lloyd). Tijdloos en qua tijdreizen bovendien véél logischer dan Endgame. Mogen we dat zeggen?

3. The Big Lebowski

Héél even leek er sprake van een Big Lebowski-comeback, maar dat bleek toch ‘gewoon’ om een of andere commercial te gaan. Het liet maar weer eens zien hoe relevant en groots Jeff Bridges ‘The Dude’ nog steeds is. The Big Lebowski (1998) is een epische cultcomedy van de Coen-broers die je tot in den eeuwigheid voorziet van geniale quotes.

4. Ferris Bueller’s Day Off

Spijbelen en schoolproblemen zijn van alle tijden en daarom is high-school-comedy Ferris Bueller’s Day Off (1986) nog altijd prima te kijken. Matthew Broderick speelt de rol van zijn leven als Ferris, die populaire jongen die overal mee wegkomt. Een coming-of-age topper vol puberlevenslessen.

5. The Breakfast Club

Van dezelfde regisseur als Ferris’ kwam een jaar eerder al een andere high-school-klassieker, namelijk The Breakfast Club (1985). Het spreekt na al die jaren nog altijd tot de verbeelding. Vijf totáál verschillende studenten moeten noodgedwongen samen nablijven en merken dat ze misschien tóch wel van elkaar kunnen leren. Heerlijk cliché, maar toch hartverwarmend.

6. Full Metal Jacket

Keihard oorlogsverhaal van meesterregisseur Stanley Kubrick. Full Metal Jacket (1987) volgt een groepje Amerikaanse jongeren dat wordt klaargestoomd om deel te nemen aan de Vietnamoorlog. Vooral de snoeiharde drillinstructeur Hartman (R. Lee Ermey) is een hoogtepunt.

7. Pulp Fiction

De motherfu*ers vliegen je dankzij huurmoordenaar Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) om de oren. Pulp Fiction (1994) blijft misschien wel de beste Quentin Tarantino-film ooit en zit vol met iconische quotes en snoeiharde, stijlvolle scènes. Bovendien staat het ensemble, met onder andere John Travolta, Christopher Walken, Uma Thurman én Bruce Willis als een huis.  

8. Reservoir Dogs

Ook Reservoir Dogs (1992) bleek een echte hoogvlieger uit Tarantino’s oeuvre. Dat terwijl het verhaal, over een groepje overvallers dat vermoedt dat één van hen infiltreerde voor de politie, supersimpel is. De scherpe dialogen, spannende karakters, shoot-outs en onthullingen volgen elkaar in rap tempo op. Plus: de geweldige soundtrack past perfect bij de smoezelige sfeer van de film. Kijken dus. Geschikt voor Wie is de Mol?-fans!  

9. Scarface

“Say hello to my li-” NEE, dat gaan we niet doen. Die tekst ken je onderhand wel. Maar goed, de bewuste scène uit Scarface (1983) is slecht het topje van de ijsberg. Heb je de volledige film ooit gezien? Zo niet, geef ‘m alsnog een kans en zie hoe Tony Montana (Al Pacino) een drugskartel overneemt en volledig de weg kwijtraakt.

10. The Godfather

Is het de beste film ooit? Een perfecte metascore van 100, een #2-IMDB-notering en héél veel andere platforms beweren dat het haast niet anders kan met The Godfather (1972). Eén ding is zeker: als je het indrukwekkende maffia-familiedrama nog niet zag, slinger dan nu Netflix aan en ga kijken!

11. Forrest Gump

“Run Forrest, RUUUUUUN” is nu een meme-waardige quote. Toch benieuwd waar ‘ie vandaan komt? Kijk Forrest Gump (1994) met de fenomenale Tom Hanks in de titelrol. Hij maakte van een simpele, domme man met een hart van goud één van de meest geliefde filmpersonages ever.

12. Schindler’s List

Een zware, maar aangrijpende oorlogsfilm van Steven Spielberg met Liam Neeson als Oskar Schindler, een Duitse zakenman die uiteindelijk honderden Joden hielp tijdens de Holocaust. Daarnaast springt de rol van Ralph Fiennes als SS-officier er echt uit. Ook het interessante gebruik van kleur maakt Schindler’s List (1993) alleen maar indrukwekkender. 

13. Goodfellas

Episch maffiadrama van Martin Scorsese, die wel weet hoe hij met filmcriminelen moet omgaan. In Goodfellas (1990) zien we veruit de bekendste rol die Ray Liotta ooit speelde, met het verhaal van zijn personage Henry Hill als focus. Een indrukwekkend portret van een meedogenloze maffiabende. Met glansrollen voor Robert De Niro en Joe Pesci.   

14. Jurassic Park

Weer zo’n Steven Spielberg-meesterwerk dat eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Jurassic Park (1993) is misschien wel de meest ‘Hollywood’-achtige film in de lijst vanwege z’n culturele impact op de business. Gewoon zo vaak mogelijk kijken! Deel twee, The Lost World, en Jurassic Park III staan óók op Netflix.

Lees verder