South Park Movie

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
South Park Movie

10 dingen die je nog niet wist over South Park: Bigger, Longer & Uncut

|
|

Laatste update:

De beste filmmusical ooit is alweer 20 jaar oud! Wij blikken terug met wat toffe trivia.

1 - Zelfs in de titel schuilt nog een schuine woordgrap

Volgens makers Trey Parker en Matt Stone was de titel van hun film oorspronkelijk South Park: All Hell Breaks Loose, maar moesten ze die van de filmkeuring veranderen. De Amerikaanse filmkeuring ontkent dit, maar het maakt de uiteindelijke titel van de musicalfilm er niet minder gevat op: ‘Uncut’ betekent namelijk niet alleen ongecensureerd maar ook ‘onbesneden’. En dan krijgen ook ‘bigger’ en ‘longer’ ineens een hele andere context. Volgens Parker en Stone kwamen ze tot deze titel “omdat één van ons Joods is en de ander niet”.

2 - De film is zo grof omdat de makers bang waren dat South Park stop zou worden gezet

Toen Parker en Stone bezig waren met de productie van hun South Park-film waren ze bang dat de serie stop zou worden gezet. Dus besloten ze de film nog grover te maken, zodat South Park dan in elk geval met een daverend slotakkoord tot zijn einde zou komen. 20 jaar later loopt de serie nog steeds, maar de film is ongeëvenaard.

3 - De keuring vond de grofste scène niet zo erg als wat eerst het plan was

Misschien wel de meest beruchte scène uit South Park: Bigger, Longer & Uncut is het fragment waarin Eric Cartman ontdekt dat zijn mama in een Duitse “Scheisse Movie” heeft gespeeld. Aanvankelijk hadden Parker en Stone in gedachten dat het grofgebekte dikkerdje online zou zien hoe zijn moeder door een paard genomen werd. Dat vond de filmkeuring te ver gaan, dus daarom kwamen ze met dit net zo zieke alternatief, gewoon om de keuring te jennen. Tot hun eigen stomme verbazing bleek deze scène wel door de beugel te kunnen?!

4 - De film bevat 399 scheldwoorden - en over dat getal is zowaar nagedacht

Omdat South Park: Bigger, Longer & Uncut stijf staat van de vuilbekkerij wordt vaak gezegd dat het de film is met de meeste schuttingtaal ooit, maar dat klopt niet; het is “slechts” de animatiefilm met het meeste grove taalgebruik. Daarmee heeft het alsnog een vermelding in het Guinness Book of World Records gekregen. De South Park-film bevat 399 scheldwoorden en over dat aantal is nagedacht; 400 keer vloeken had de film namelijk automatisch een zogeheten NC17 Kijkwijzer opgeleverd, en dat is min of meer commerciële zelfmoord. Alleen als je Martin Scorsese heet kan je daar mee wegkomen, want in zijn Casino (422 keer) en Wolf of Wall Street (506 keer, f*ck!) wordt nog meer gevloekt dan in deze South Park-film.

5 - Alleen de Duivel is braaf

Niet alle personages in South Park: Bigger, Longer & Uncut vloeken dat het een lieve lust is. Zo zit er één liedje in de film waarin geen grove taal voorkomt. Dit is nou net Up There, de ballad die gezongen wordt door Satan himself?!

6 - De makers hebben een gesigneerde foto van Saddam Hussein, die de film ook gezien zou hebben

Satan vormt in South Park: Bigger, Longer & Uncut natuurlijk een onwaarschijnlijk liefdeskoppel met Saddam Hussein. En die zou de film ook gezien hebben! Matt Stone en Trey Parker beweren dat ze van een stel Amerikaanse soldaten die Saddam voor zijn dood moesten bewaken een gesigneerde foto van de voormalige Irakese dictator hebben gekregen. Stone zegt zelfs dat de soldaten Saddam keer op keer dwongen naar hun film te kijken. Als de handtekening op de gesigneerde foto echt is, dan zal de afgezette tiran dus vast niet vrijwillig die krabbel hebben gezet.

7 - Trey Parker is stiekem dol op Les Misérables

Ook al steekt La Resistance duidelijk de draak met het nummer One Day More uit Les Misérables, toch is dit liedje uit de South Park-film heus niet alleen bedoeld om deze dramatische filmmusical belachelijk te maken. Trey Parker is namelijk dol op Les Misérables, dus La Resistance is wel degelijk een eerbetoon. 

Hun nieuwste musical The Book of Mormon, die later dit jaar ook eindelijk naar Nederland komt, heeft met het nummer Man Up trouwens al net zo'n dik aangezette op One Day More gebaseerde ballade waarin allerlei andere liedjes uit de musical terugkomen!

8 - De makers kregen een Oscarnominatie - en gingen stijf van de LSD naar de ceremonie

De liedjes in South Park: Bigger, Longer & Uncut zijn wel zo verdomd goed dat zelfs het Oscarcomité er niet omheen kon. Blame Canada kreeg dan ook een nominatie als Beste Lied, waardoor Trey Parker en Matt Stone automatisch uitgenodigd waren voor de Oscaruitreiking. Die besloten ze bij te wonen in laag uitgesneden jurken gebaseerd op die van Jennifer Lopez en Gwyneth Paltrow uit eerdere Oscargala's. Daar kwam nog bij dat het tweetal stijf stond van de LSD.

Natuurlijk kunnen Parker en Stone zich niets meer herinneren van de Oscar-ceremonie omdat ze zo van het pad af waren. Maar in het audiocomentaar van de Blu-ray biechtten ze in 2009 op dat ze zich ook van de productie van deze South Park-film weinig meer kunnen herinneren. Dat komt niet zozeer door drugsgebruik, maar gewoon omdat het tweetal het toen zo ontzettend druk had.

9 - De makers wonnen hun Oscar niet, en zijn jaloers op Phil Collins

Parker en Stone wonnen hun Oscar niet, en zijn verdomd jaloers op Phil Collins, omdat die hun in de categorie Beste Song versloeg met You'll Be In My Heart uit Tarzan. Een tijd later won het tweetal wél een MTV Award; niet voor Blame Canada maar voor het eigenlijk nog veel betere Unclefucker. Het mooiste vonden ze nog wel dat Phil niet eens genomineerd was voor deze Award.

10 - De makers van Wild Wild West, die in hetzelfde weekend uitkwam, mogen South Park dankbaar zijn!

Will Smith heeft zoveel kaskrakers op zijn naam dat je nog wel eens vergeet dat hij toch echt wat zeperds heeft gemaakt, de flop Wild Wild West bijvoorbeeld. Deze halfbakken western kwam in hetzelfde weekend uit als de South Park-film. En ook al werd Willy in het Wilde Westen genadeloos neergesabeld door de critici, en was de film verre van succesvol, toch versloeg die in het openingsweekend wel Bigger, Longer & Uncut. Volgens Parker en Stone komt dat puur omdat volksstammen bioscoopgangers van jonger dan 18 jaar kaartjes voor deze Will Smith-film hadden gekocht om vervolgens bij de South Park-film naar binnen te lopen. De makers van Wild Wild West, die in hetzelfde weekend uitkwam, mogen South Park dankbaar zijn, want zonder hun “hulp” was de film een nog grotere flop geworden!

Lees verder