Recensie The Princess – Deze mislukte prinsessenfilm is alles behalve magisch

The Princess
© Hulu

Laat je door die titel en de streamingdienst niet voor de gek houden; dit is ongeschikt voor jonge Frozen-fans en andere tere zieltjes. En ook als je een goede film wilt kijken, kun je deze sprookjesflop beter negeren. 

 

Een mooie prinses (Joey King, The Kissing Booth) wordt uitgehuwelijkt aan de gemene Julius (Dominic Cooper, Mamma Mia!), die zo haar vaders troon in handen wil krijgen. Pa en ma hebben weinig keus, want ze hebben alleen nog een tweede dochter en verder geen zoons. Gelukkig heeft de prinses in het geniep vechtlessen gekregen van Linh (Veronica Ngo, The Old Guard).

Geschikt voor twaalf jaar en ouder

Laten we beginnen met een fikse waarschuwing voor mensen die denken hun jonge koters een plezier te doen met een film op Disney+ over een prinses; dit is niet geschikt voor alles onder de pak ’em beet twaalf jaar. Het enige sprookjesachtige aan The Princess is het beginbeeld van de titelheldin in een mooie witte jurk in een door haardvuur verlichte kasteelkamer.

 

Vooral het nodige hak- en snijwerk

Zodra ze wakker wordt, is het een kwestie van uit dik hout planken zagen. Die jurk wordt ook al snel gescheurd en besmeurd met bloed, want de prinses wordt continu belaagd door allerlei engerds en weet zichzelf met het nodige hak- en snijwerk wonderbaarlijk goed in leven te houden. Dat doet ze bijna anderhalf uur lang, terwijl The Princess slechts 94 minuten duurt...

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

The Princess
© Hulu

Zelfs sprookjesprinsesjes meppen van zich af

Doordat zij het gros van de tijd allerlei tegenstanders in de pan hakt, is er in The Princess nauwelijks tijd om ook nog een verhaal te vertellen (oké, er zijn wat overbodige flashbacks) en dat doet er blijkbaar ook niet toe. De makers willen waarschijnlijk vooral heel erg graag laten zien dat ook vrouwen – zelfs sprookjesprinsesjes - uitstekend van zich af kunnen slaan.

 

Je zou bijna gaan wensen dat een prins opduikt

Alsof het eerste (of tweede of derde) gevecht niet genoeg was om dat te laten zien, gaat het de hele tijd door. En de schurk heeft ook nog een geliefde die beter van zich afslaat dan hij – jaahaa, de boodschap is duidelijk hoor! Eerst was het leuk om te zien dat The Princess geen prins nodig had, maar na een tijdje hoop je juist dat er eentje zou opduiken om de eentonigheid een beetje te doorbreken.

The Princess
© Hulu

Meer Scary Movie-parodie dan wat anders

De paar onhandige pogingen tot humor, zoals een badkuip naast een open closet waar de prinses doodleuk induikt, slaan als een tang op een varken. The Princess neigt meer naar een Scary Movie-achtige parodie van een actiefilm in middeleeuws decor, dan naar een coole film met een sprookjesthema. James Franco en Nathalie Portman hebben ook al zoiets geprobeerd met Your Highness en sloegen toen ook al de plank volledig mis.

 

Conclusie

Het is lastig te bepalen wat de doelgroep van The Princess is. Voor kinderen is het te bloederig, voor tieners te saai en voor volwassenen te kinderachtig. Joey King krijgt een goede workout – en heeft duidelijk getraind – maar ze hoeft op acteergebied weinig te doen, zelfs geen kwinkslagen. Hopelijk blijft het hierbij en verzinnen ze de volgende keer iets beters om te laten zien dat vrouwen hun mannetje staan.

The Princess is te zien op Disney+

Er zijn gelukkig veel betere prinsessenfilms! En check hoe Disney-prinsessen eruit zien als millennials.