Recensie Silo - 'Het is lang geleden dat een sciencefictionserie zo zelfverzekerd uit de startblokken kwam'

In Silo houden de overlevenden van de Apocalyps zich in een ondergronds tunnelcomplex schuil voor… Ja, voor wat eigenlijk? De zoektocht naar antwoorden levert een van de meest intrigerende sciencefictionseries van de laatste jaren op.

Silo Apple TV+
© Rekha Garton

Deze recensie is gebaseerd op de eerste drie afleveringen.

Nadat ons aardoppervlak onder raadselachtige omstandigheden onbewoonbaar is geworden, hebben de laatste overlevenden hun heil gezocht in een ondergronds gangenstelsel, genaamd de Silo. Om het voorbestaan van onze beschaving te garanderen, moeten de inwoners van het complex zich aan strenge regels houden. Tenminste, dat is wat hen al generaties lang is verteld door het nogal bemoeizuchtige regime. Maar wanneer een eigenzinnige mecanicien op onderzoek uitgaat, doet zij een schokkende ontdekking over het laatste bastion van de mensheid.

De tekst gaat verder onder de trailer

Geen schuimbekkende tirannen

Op papier klinkt Silo misschien als dystopische sciencefiction volgens het boekje (letterlijk, de serie is gebaseerd op de bestsellerreeks van Hugh Howey). Verwacht echter geen simpele clash tussen schuimbekkende tirannen en onbevreesde rebellenleiders. De vele mysteries van de Silo worden ontrafeld aan de hand van kleinere, intieme verhalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een stel dat is uitgeloot door het regime om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Door deze persoonlijke insteek is Silo veel meer dan een strijd tussen goed en kwaad. 

Uitstekende cast

Daarbij kan het natuurlijk geen kwaad dat Silo is gezegend met een uitstekende cast. Rebecca Ferguson (Dune) is ijzersterk als de eigenwijze mecanicien die letterlijk en figuurlijk gaat graven in het verleden van de Silo. Maar ook in de bijrollen valt er genoeg te genieten, met onder meer Oscarwinnaar Tim Robbins (The Shawshank Redemption) als kille bureaucraat, Common (Selma) als intimiderende handhaver en Will Patton (Halloween) als de sympathieke hulpsheriff. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want een zwakke schakel hebben we eigenlijk niet kunnen ontdekken in de cast.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Silo serie
© Rekha Garton

Vijftig tinten grijs

Ook op andere vlakken is er niet beknibbeld om de populaire boekenreeks van Hugh Howey tot leven te wekken. Vooruit, je zou denken dat de inwoners van de Silo na anderhalve eeuw onder de grond hun grauwe optrekje wel eens een likje verf zouden hebben gegeven. En ook de garderobe van de inwoners komt uit de collectie ’Vijftig Tinten Grijs’. Maar binnen die context zien de art-direction en de speciale effecten er bijzonder overtuigend uit. Ook de muziek mag niet onvermeld blijven: de effectieve soundtrack voert de spanning alleen maar verder op. Het is nog even afwachten of Silo alle beloftes inlost, maar het is lang geleden dat een sciencefictionserie zo zelfverzekerd uit de startblokken kwam. 

Conclusie

Silo biedt iedere aflevering genoeg mysterie, drama en intrige om nieuwsgierig te maken naar de volgende. Tel daar een geweldige cast en de gelikte art-direction bij op, en je hebt een verslavende sciencefictionreeks die fans van het genre niet willen missen!

Silo is te zien op Apple TV+.

Silo