Recensie Rain Dogs – ‘De komische dramaserie is een gevoelig portret van echte mensen’

De acteurs zijn de grote kracht in Rain Dogs, een serie die op een gevoelige manier mensen belicht die geen ander thuis hebben dan elkaar.

Rain Dogs

Meteen in de eerste scène is duidelijk dat Costello Jones (Daisy May Cooper uit This Country) met haar dochter een vrij wankel bestaan leidt; ze worden uit hun flatje gezet en dat is duidelijk niet de eerste keer. Het geld is weer eens op en dan is het moeilijk om niet terug te vallen in oude gewoontes of weg te blijven van foute vriendjes, zoals Selby (Jack Farthing uit Poldark).

De baas is een engerd en een slapjanus

Rain Dogs is gebaseerd op de boeken van Cash Carraway, die weer putte uit eigen ervaring. We volgen moeder en dochter Jones tijdens de nodige ups en downs, waarbij we de ene keer met ze lachen en de andere keer met ze huilen. Costello werkt bijvoorbeeld in een peepshow waar de baas een engerd is, maar niet is opgewassen tegen zijn vrouwelijke medewerkers.

De tekst gaat verder onder de trailer

Een basis in het echte leven

Het is mooi dat Rain Dogs een aantal mensen aan de onderkant van de samenleving belicht en dat – waarschijnlijk door de basis in het echte leven - op een gevoelige manier doet. Het is ook fijn dat het nu eens niet alleen maar doffe ellende is. De makers moeten alleen oppassen dat ze niet doorslaan naar de andere kant en er een vrolijk avontuur van maken.

Giftige relatie

Costello is ook geen wandelend cliché en voordat het misging, heeft zij gestudeerd en tijdens deze studie leerde zij Selby kennen. Het wordt alleen niet echt duidelijk hoe het tussen die twee zit. We zien heus wel dat Selby charmant kan zijn, maar hij levert haar streken waar een normaal mens best pissig van zou worden. Zoals iemand al tegen Costello zegt: haar relatie met Selby is vrij giftig.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Rain Dogs
© HBO Max

Mensen in plaats van problemen

De reden dat je met de personages van Rain Dogs meeleeft, al zou je ze soms het liefst achter het behang plakken, zijn de acteurs. Zij geven leven aan de personages en zorgen dat het mensen zijn in plaats van probleemgevallen. Een mooi voorbeeld is de gastrol van Adrian Edmondson (Guesthouse Paradiso). Op het eerste gezicht is hij een rare snuiter die schilderijen van genitalia maakt, maar de komiek stopt zoveel persoonlijkheid in het personage dat je hem al snel een toffe gast vindt.

Conclusie

Je gaat onherroepelijk meeleven met het handjevol verloren zielen dat alleen bij elkaar wat steun lijkt te vinden, maar daar net zo goed problemen tegenkomt. De acteurs maken er echte mensen van en het zal niemand verbazen dat Rain Dogs op iemands eigen leven is gebaseerd.

Rain Dogs is te zien op HBO Max

Meer van HBO Max