Recensie Het Onbekende: 'Scoutingkamp voor volwassenen moet zich nog bewijzen'

Trek een stel BN’ers uit de vertrouwde omgeving en drop ze in het buitenland: het zijn de elementen voor menig televisieprogramma. In Het Onbekende is dat niet anders, ware het niet dat er ook onbekende gezichten aan te pas komen. Is Het Onbekende de gedoodverfde opvolger van De Verraders?
 

Review Het Onbekende RTL
© RTL

Kiezen de deelnemers van Het Onbekende voor de veilige weg of gaan ze voor de onverwachte optie? Wie zich na acht weken als eerste meldt bij presentator Renze Klamer, wint 25.000 euro. Locatie? De ongerepte natuur van Slovenië. Het concept van Het Onbekende staat of valt met uit je comfortzone treden, maar de programmamakers doen dat zelf niet.  

Het Onbekende recensie
© RTL

Scoutingkamp

Al na een kwartier krijg ik het gevoel dat ik naar een scoutingkamp voor volwassenen zit te kijken. “Do you have a krik?” roept een lid uit het team van de onbekenden als blijkt dat de autoband van een plaatselijke Sloveen vervangen moet worden. “Chop chop, tempo erbij!” voegt hij nog toeInderdaad: waar gaat dit heen?! Zit ik echt te kijken naar een groepje slecht voorbereide avonturiers; al dan niet uitgedost met felroze nepnagels en een make-upvoorraad waar ik als tienermeisje van droomde? Naar het schijnt van wel, ja.

In hetzelfde schuitje

Eerlijk is eerlijk: het programma voelt allemaal wat knullig aan. De spanningsboog is er ook niet. Het Onbekende verheerlijkt het avontuurlijke, terwijl het spannendste wat ik uiteindelijk gezien heb een moment in een roeiboot bleek. Het schuitje werd namelijk te dicht bij een paal gezogen. Slik. Dat kan gevaarlijk zijn, maar de productie staat uiteraard klaar om de kandidaten te redden wanneer het allemaal te onveilig wordt.  

Norse beveiligers

Over beveiliging gesproken: wat is er aan de hand met die afstandelijke beveiligers die te pas en te onpas door het shot denderen? Men In Black is er niets bij. Net wanneer er eindelijk actie tussen de kandidaten ontstaat, komt er weer zo’n bodyguard de hoek om zetten. Het doel hiervan is mij nogal onduidelijk. Probeert RTL een televisie-programma én actiefilm in één te maken? De kleerkasten met geldkoffertjes lijken er vooral voor de show te zijn neergezet.

Het Onbekende

'Originele' spel-elementen

Wie ook dol is op de camera, is Renze Klamer. Constant worden we getrakteerd op flitsende beelden van de presentator die in zijn lock-out de deelnemers in de smiezen houdt middels camerabeelden, spectaculaire coördinaten en een heuse drone. Waar hijzelf nog het meest trots op lijkt te zijn. “Je weet dat elke dag je laatste kan zijn. De kandidaten weten nooit wat ze te wachten staat", aldus een geheimzinnige Renze. Dan rest mij één vraag: is dit echt zo bijzonder als hij doet voorkomen? Ik noem slechts een Wie Is De Mol, Het Perfecte Plaatje en – ahum – zo’n beetje iedere spelshow van formaat waarbij wekelijks een kandidaat het veld moet ruimen. 

Conclusie

RTL heeft notities gemaakt na alle social media-berichten van kijkers dat ze moe worden van de stoet bekende koppen die langs dergelijke programma’s trekken. Dat deden ze eerder al met De Verraders met onbekenden en nu dus ook deels met dit programma. Of past de keuze voor 'gewone' burgers bij het idee dat alles buiten het ‘bekende’ beter is? Het wordt mij niet duidelijk waaróm de productie koos voor een team van onbekenden én BN’ers. Beiden doen challenges en de teams strijden voor die 25.000 euro.

Hoe meer vragen na een programma, hoe hoger de drempel om de volgende aflevering te kijken. En dat is alles wat je niet moet willen als zender.

Het Onbekende kijk je iedere vrijdag om 20.00 uur op RTL 4.

Review Het Onbekende