Recensie Vikings: Valhalla - Een bloederig epos voor fans en nieuwkomers

Door Ruben Praster
Vikings: Valhalla

De naam verklapt het al, Vikings: Valhalla is een spin-off van Vikings, maar daar houdt de relatie tussen de twee series ook op. De nieuwe Netflix Original vindt honderd jaar later plaats en vertelt een eigen verhaal met nieuwe anti-helden.

Na zes seizoenen kwam de serie Vikings ten einde, maar er waren nog voldoende verhalen te vertellen over stoere Noormannen en hun bloeddorstige avonturen. Vikings: Valhalla draait om de iconische ontdekkingsreiziger Leif Eriksson (Sam Corlett) en zijn zus Freydís Eiríksdóttir (Frida Gustavson), die betrokken raken bij de gewelddadige oorlog van koning Knoet (Bradley Freegard) tegen de Engelsen.

Vergeet de geschiedenisboeken 

Historici zullen zich waarschijnlijk afvragen wanneer Leif, die echt bestond, in deze strijd heeft meegevochten, aangezien hij vooral druk bezig was met het ontdekken van Amerika. Daar moet je je als kijker niet al te druk over maken. De Netflix Original trekt zich weinig aan van de geschiedenisboeken en is vooral een excuus om weer lekker los te gaan met brute actiescènes en politieke intriges in een historische setting.

Wraak

Dat maakt Vikings: Valhalla volkomen ongeschikt als geschiedenisles, maar als bikkelharde serie slaagt de spin-off met vlag en wimpel. Vanaf het eerste moment wordt de toon gezet met een brute moordpartij. Een groep Vikingen wordt door de Engelsen afgeslacht en om wraak te nemen, verzamelt koning Knoet zoveel mogelijk woeste Noormannen. Ze komen allemaal samen in Kattegat om vanuit deze stad ten strijde te trekken. Leif en Freydís zijn ook van de partij, maar dit duo heeft de reis vanuit Groenland gemaakt om wraak te nemen op een schurk uit hun eigen verleden.

Recensie Vikings: Valhalla - Een bloederig epos voor fans en nieuwkomers

Volle baarden en lang haar

Het is een slimme zet om het verhaal te laten draaien om wraak en niet om complexe politieke spelletjes, want je krijgt heel veel informatie en moeilijke namen voor je kiezen. Ook hebben alle mannen volle baarden en lang haar, waardoor je ze makkelijk kunt verwarren. Toch gebeurt dat niet en heb je heel snel door wie de personages zijn en welke rol ze spelen in het verhaal. Dat komt grotendeels omdat ze beginnen als stereotypes, zoals de dappere Leif en de inspirerende Knoet, maar tussen al het bloedvergieten door ontwikkelen de meeste van hen zich alsnog tot driedimensionale anti-helden.

Bruut geweld voor iedereen

Vikings: Valhalla is daardoor een laagdrempelige serie voor een zo groot mogelijk publiek. Je hebt geen voorkennis nodig om de Netflix Original te verslinden en ook fans van Vikings zullen deze spin-off in één ruk uitkijken en verlangen naar meer. De makers hebben daarnaast goed gekeken naar vergelijkbare epische series als Marco Polo en The Lost Kingdom, maar er is ook duidelijk inspiratie gehaald uit Game of Thrones. De serie mist daardoor wel een eigen gezicht en maakt niet zo’n indruk als het eerste seizoen van Vikings, dat echt iets nieuws neerzette.

Recensie Vikings: Valhalla - Een bloederig epos voor fans en nieuwkomers

Conclusie

Netflix heeft duidelijk weer een hit te pakken en ook al is Vikings: Valhalla niets nieuws onder de zon, levert de serie wel topvermaak van de bovenste plank. De helden zijn stoer, het verhaal zit goed in elkaar en de gevechten zijn episch; dat is precies wat je wenst van een serie over bloeddorstige Noormannen. 

4 STERREN

Vikings: Valhalla is te zien op Netflix. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.