Recensie No Time to Die – Eerder een mooie afsluiter dan een fijne doorstart

recensie No Time to Die

We hebben er lang op moeten wachten, maar eigenlijk kunnen Bond-films niet tegenvallen, want ze worden gemaakt door een goed geoliede machine, en No Time to Die is geen uitzondering.

Na zestig jaar trouwe dienst kan geheim agent James Bond natuurlijk niet doen alsof hij met pensioen is gegaan. Aan het begin van zijn 25ste avontuur No Time to Die probeert hij dat zijn CIA-makker Felix Leiter (Jeffrey Wright) wel wijs te maken, maar we leunen gewoon achterover en wachten op het moment dat hij weer in actie komt.

Een vloek en een zegen

Dat is meteen de vloek en de zegen van zo’n vaste filmformule; je kunt geen al te gekke dingen uithalen en je kunt evenmin de vaste onderdelen skippen. Zodoende belandt Bond (Daniel Craig) in No Time to Die weer met mooie dames op mooie locaties, krijgt hij het aan de stok met een enge - helaas ook wat kleurloze - schurk (Rami Malek), wordt hij ondersteund door de gadgets van Q (Ben Wishaw) en geplaagd door het gemopper van M (Ralph Fiennes).

Recensie No Time to Die – Eerder een mooie afsluiter dan een fijne doorstart

Meer sentiment dan vitaliteit

Hoewel we de tijdsduur van de langste 007-film heel aangenaam doorkomen, moet No Time to Die wel even op gang komen. Hetzelfde geldt voor Craig die zijn oude vitaliteit niet helemaal terug heeft - en datzelfde geldt voor de filmreeks. Ze hebben het aandeel van de vrouwen aardig opgeschroefd, maar er zit ook meer sentiment in en dat is toch niet helemaal des Bonds.

Recensie No Time to Die – Eerder een mooie afsluiter dan een fijne doorstart

Een fijne, nieuwe agent 007

Alles bij elkaar is No Time to Die vooral een waardige afsluiter voor Craigs jarenlange bijdrage, in plaats van een flitsend deel van een doorlopende succesreeks. Bonds vrouwelijke collega Nomi (Lashana Lynch) is wel een erg fijne nieuwe agent 007, dus hopelijk zet zij de boel in de volgende film weer helemaal in de juiste versnelling voor de volgende zestig jaar.

Recensie No Time to Die – Eerder een mooie afsluiter dan een fijne doorstart

Conclusie

Ondanks wat op- en aanmerkingen, zitten er genoeg vertrouwde elementen in deze nieuwe Bond-film dat ook No Time to Die garant staat voor bijna drie uur bioscoopvermaak. Maar we zijn blij dat Daniel Craig er nu echt mee ophoudt....

4 STERREN

No Time to Die is te zien op Pathé Thuis.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.