Recensie Home Sweet Home Alone – Een nieuw dieptepunt voor de Home Alone-reeks

Archie Yates in Home Sweet Home Alone

Home Sweet Home Alone bewijst maar weer eens dat je met je poten van klassiekers af moet blijven. Dit zesde deel in de Home Alone-reeks slaat de plank helemaal mis en is misschien wel het slechtste deel in de serie.

Om de zoveel tijd wordt er een mislukte poging gedaan om het succes van Home Alone te evenaren. Een jochie wordt thuis vergeten, boeven willen inbreken en ze krijgen te maken met een huis vol boobytraps. Dat was leuk in het eerste deel en de herhaling van zetten in deel twee was ook nog geinig. Maar daarna nam de kwaliteit in sneltreinvaart af, met Home Sweet Home Alone als dieptepunt.

Boeven met geldproblemen

Het is moeilijk voor te stellen dat Home Sweet Home Alone slechter is dan Home Alone 5: The Holiday Heist, die exclusief voor tv-zender ABC werd gemaakt. Toch is dat wel het geval, want dit zesde deel breekt met de vertrouwde formule en besluit de twee boeven te humaniseren. Dit keer zijn het geen cartooneske schurken, die een onschuldig jochie opjagen, maar een wanhopig echtpaar met geldproblemen.

Uit de schulden

Jeff (Rob Delaney) en Pam (Ellie Kemper uit Unbreakable Kimmy Schmidt) hebben flinke schulden en de enige manier om die af te betalen, is door hun huis te verkopen. Maar dan ontdekken ze een waardevolle pop op zolder, die kort daarna gestolen wordt door snotneus Max Mercer (Archie Yates, bekend van Jojo Rabbit). Ieder normaal denkend mens zou dit collector’s item netjes terugvragen, maar door een reeks vergezochte misverstanden mondt dit uit een oorlog tussen het echtpaar en Max.

Recensie Home Sweet Home Alone – Een nieuw dieptepunt voor de Home Alone-reeks

Pechvogels vs rotjoch

Het eerste half uur gaat op aan deze backstory, waarin je heel veel sympathie krijgt voor de twee pechvogels. Dat kun je niet zeggen van Max. Hij is een vervelend en egoïstisch kind dat alleen maar nare opmerkingen maakt. Het helpt ook niet dat Jeff en Pam inbreken omdat het rotjoch hún pop heeft gestolen. Max denkt daarentegen dat ze hem willen ontvoeren en verkopen, maar zelfs met een flinke Black Friday-korting zou niemand deze etter willen.

Is dit Saw?

Halverwege de Disney+ Original wordt het weer een vertrouwde Home Alone-film vol met creatieve boobytraps. Op dat moment voel je al zo erg mee met het echtpaar, dat het niet grappig is wanneer de twee in de fik worden gestoken en met biljartballen worden bestookt. Wanneer Pam huilend in de sneeuw ligt, wil je haar alleen maar troosten. Dan vraag je je echt af: is dit een vervolg op Home Alone of een prequel van Saw?

Recensie Home Sweet Home Alone – Een nieuw dieptepunt voor de Home Alone-reeks

Pijnlijk flauw

Met een flinke dosis humor zou dit nog behapbaar zijn en ook al is dit duidelijk een comedy bomvol grappen, echt iedere grap slaat dood. Dat kun je de cast, bestaande uit getalenteerde komieken, niet kwalijk nemen. Zelfs deze toppers kunnen niks met dit pijnlijk flauwe script.

Conclusie

Home Sweet Home Alone slaat de plank flink mis en dat is knap want een Home Alone-film hoeft echt geen meesterwerk hoeft te zijn. De sterke cast had er met een beter script nog iets geinigs van kunnen maken. Nu is het een ongemakkelijke miskleun over een snotjoch dat een sympathiek stel het leven zuur maakt. 

Recensie Home Sweet Home Alone – Een nieuw dieptepunt voor de Home Alone-reeks

Home Sweet Home Alone is te zien op Disney+.

De kerstklassieker waar het allemaal mee begon is dit jaar gewoon weer op tv te zien! En Home Alone voert ook onze lijst met beste kerstfilms aan. Ben je toch van plan om Home Sweet Home Alone te kijken, hier vind je alle belangrijke informatie over de Disney+ Original.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.