Recensie Atypical seizoen 4 – Een waardig einde voor deze verborgen parel

Door Redactie
Casey, Zahid en Sam in Netflix-serie Atypical

We leerden van Sam dat pinguïns niet kunnen vliegen, maar in het vierde seizoen van Netflix-serie Atypical spreidt hij zijn vleugels en verlaat het nest, op naar zijn avontuurlijke toekomst.

Voor het eerst in z’n leven gaat de autistische jongen Sam ergens anders wonen, ver weg bij zijn familie én met een huisgenoot. Samen met zijn beste vriend Zahid probeert hij er het beste van te maken, maar dat gaat zo makkelijk nog niet. Ondertussen moeten zij, en de rest van de personages, goed nadenken over hun toekomst.

Familiedynamiek

We moeten eerlijk toegeven dat het even wennen is om Sam niet meer bij zijn ouders te zien. Krijgen we nu nog wel een dosis van die heerlijke familiedynamiek van de Gardners? Het antwoord is een volmondig ja! Ouders Elsa en Doug zijn weer helemaal happy samen en Sam en Casey… tja dat is een echte broer/zus-relatie. En daar krijgen we maar geen genoeg van.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Luchtige, zware onderwerpen

Wat deze serie zo speciaal maakt, en wat ook het vierde seizoen weer kneitergoed doet, is zware onderwerpen op een luchtige manier behandelen. Het autisme werd bijvoorbeeld nooit als iets negatiefs of moeilijks gezien. Dit seizoen krijgen de personages weer veel shit over zich heen, waaronder prestatiedruk, rouwverwerking en nare ziektes. De atypische dingen in het leven worden weer neergezet als iets doodnormaals, zoals het eigenlijk ook hoort.

Recensie Atypical seizoen 4 – Een waardig einde voor deze verborgen parel

Grote inspiratiebron

Iets wat dit einde ook heel mooi maakt, is Sams ontwikkeling door de seizoenen heen. De pinguïnliefhebber uit seizoen één had nooit samen kunnen wonen met iemand anders of een vriendin kunnen hebben. Zijn groei is zo inspirerend en zorgt ervoor dat je ook dingen wil doen die je eigenlijk niet durft. Sam is en blijft een grote inspiratiebron.

Nog genoeg plottwists in petto

Om spoilers te vermijden, verklappen we verder niks over het laatste seizoen. Dat moet je zelf zien en samen beleven met Sam. We kunnen je wel vertellen dat de laatste afleveringen niet teleur zullen stellen. Het is het perfecte einde voor vier seizoenen Atypical en na Sams verhuizing heeft dit seizoen nog genoeg plottwists en leuke verhaallijnen in petto.

Recensie Atypical seizoen 4 – Een waardig einde voor deze verborgen parel

Twee hele korte verhaallijnen

Toch zit er wel een klein minpuntje aan dit bijna perfecte slotseizoen. Er wordt te weinig gedaan met de verhaallijnen van Zahid en Sams oma. Toch zijn hun verhaallijnen wel goed om te bespreken, zoals de serie met andere 'taboe'-onderwerpen doet, maar ze krijgen helaas onvoldoende aandacht. Hier hadden de makers best wat meer tijd in mogen steken.

Conclusie

Atypical is vanaf het begin een verborgen parel op Netflix, die gelukkig door steeds meer mensen wordt ontdekt. Iedereen die de serie nu pas kijkt, kan rekenen op vier ijzersterke seizoenen die geen enkel moment teleurstellen. Voor de fans die de serie vanaf dag één volgen, is het niet leuk om afscheid te nemen, maar het zo goed als perfecte slotseizoen verzacht de pijn.

Recensie Atypical seizoen 4 – Een waardig einde voor deze verborgen parel

Het vierde en laatste seizoen van Atypical is te zien op Netflix. Wil je meer binge-materiaal zoals dit? Check hier de 10 beste young adult-series.