Recensie Fate: The Winx Saga seizoen 2 – Wanneer gaat Netflix ingrijpen bij deze treinramp?

Door Robin Heerkens
Fate: The Winx Saga
© Steffan Hill/Netflix

Netflix’ Gen Z-versie van de populaire animatieserie Winx Club is terug met een tweede seizoen. Een gebrek aan magie en context maakt van Fate: The Winx Saga een zielloze drol waar gek genoeg toch één bloemetje uitgroeit.

We zijn terug op Alfea, de magische kostschool in ‘The Other World’ waar feeën trainen en The Specialists – mensen zonder krachten – zich klaarstomen voor een leven als veredelde bodyguards. Ondertussen krijgt de vriendinnengroep bestaande uit Bloom (Abigail Cowen), Stella (Hannah van der Westhuysen), Musa (Elisha Applebaum), Aisha (Precious Mustapha) én Terra (Elliot Salt) gezelschap van Flora (Paulina Chávez), een plant-fairy die kijkers van de animatieserie nog wel kennen. De kwaadaardige Rosalind is na die duistere seizoen 1-cliffhanger de nieuwe, Dolores Umbridge-achtige directrice van Alfea.

Gebrek aan magie en context

Fate: The Winx Saga kampt nog meer dan bij seizoen 1 met een gigantisch gebrek aan magie, context en focus. Het gaat al gruwelijk fout bij de ‘worldbuilding’. Magische fantasyreeksen zoals Harry Potter en Chilling Adventures of Sabrina zetten duidelijk uiteen welke regels er gelden in hun intrigerende werelden. Zo kun je er als kijker helemaal in verdwijnen en ga je zonder problemen mee in de onbereikbare magie die de makers je voorschotelen. Bij Winx... not so much. De wereld buiten Alfea is compleet onduidelijk. Iedereen strooit met namen van steden, tradities en toverdrankjes terwijl je je vooral afvraagt: hoe moet ik dit kennen? Wat boeit het? Het is onmogelijk een gevoel bij al die magie te krijgen als het niet goed wordt neergezet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Fate: The Winx Saga seizoen 2
© Steffan Hill/Netflix

Eén grote vage boel

Dat is niet de enige vraag die je constant gaat afleiden van wat er op het scherm gebeurt. Want: wat doen witches, fairys en specialists in godsnaam als ze afstuderen? Ook binnen de saaie Alfea-muren is het één grote vage boel. Zijn er überhaupt docenten? We zien praktisch nooit dat de meiden les krijgen – zo kunnen we ook nooit inschatten waar ze mee bezig zijn als ze niet de wereld proberen te redden van een slechterik die uit een verzameling clichés bestaat. Heel veel meer woorden hoeven we niet vuil te maken aan het grote plot van dit seizoen. Boze vrouw zonder persoonlijkheid wil de mega-krachtige Bloom over de evil-streep trekken. Geloofwaardige motivaties of context bij keuzes die de villain maakt? Nee, daar doet Fate: The Winx Saga niet aan hoor.

Bepaald niet magisch

Het is dus nooit écht duidelijk hoe magie werkt in de Winx-wereld. In plaats daarvan lijkt het meer een middel om het plot op een luie manier voort te stuwen. Plotselinge kracht-upgrades bijvoorbeeld. Die komen compleet uit de lucht vallen. Waarom kon dit niet eerder? Ook zet je ondertussen constant je vraagtekens bij bepaalde worstelingen en ontwikkelingen die de meiden doormaken. Door een gierend gebrek aan logica bij de makers lijkt het soms alsof feeën zijn vergeten dat ze vuurballen en allerlei beams kunnen afvuren.

Toch nog een lichtpuntje

Af en toe schiet er een dan toch een prachtige bloem uit deze dampende drol. Er zitten namelijk oprecht mooie, herkenbare verhaallijnen in voor tieners en begin twintigers die struggelen met vriendschappen en eenzaamheid. Hoewel alle andere personages nog steeds de diepgang van een stuk karton hebben, zitten de Winx-actrices juist beter in het vel van hun personages en stralen veel plezier en chemie uit als ze samen in scènes zitten. Door deze momentjes blijf je de hoop houden dat het dus wél ooit een interessante en innemende serie kán zijn, maar hoeveel seizoenen zullen ze daar nog voor nodig hebben?

Conclusie

Het wordt hoog tijd dat Netflix de vleugels van deze feeën doorknipt. Als de serie op een geloofwaardige manier door wil, zullen er echt duidelijkere keuzes gemaakt moeten worden. Dat begint bij goede schrijvers, die logisch na kunnen denken en daadwerkelijk de geliefde tekenfilmserie gezien hebben. Want de Winx-legacy en de prima actrices verdienen beter dan dit.

Fate: The Winx Saga seizoen 2 is te zien op Netflix.