Zeven dingen die je nog niet wist over Captain Marvel

Door Redactie
Zeven dingen die je nog niet wist over Captain Marvel

Fanatieke Marvel-fans kennen haar al langer, maar het grote publiek maakte vandaag pas kennis met Captain Marvel toen de langverwachte trailer eindelijk uitkwam. Aan Brie Larson de eer om de eerste Marvel-heldin te spelen die een eigen solo-film krijgt: Carol Danvers, oftewel Captain Marvel. Hoog tijd dat we je even bijpraten over deze tot nu toe niet zo bekende Marvel-heldin met wat dingen die je misschien nog niet wist.

Zeven dingen die je nog niet wist over Captain Marvel

1 – De eerste Captain Marvel was een man

Ook al is Carol Danvers de eerste Marvel-heldin met een eigen film, zij is niet de eerste Captain Marvel. De eerste persoon die deze naam droeg was toch weer een man, namelijk ene Mar-Vell. Hij was een legerofficier bij de buitenaardse krijgers van de Kree, net als Carol Danvers in de film. Het lijkt erop dat Jude Law in de film de rol van Mar-Vell speelt.
Zeven dingen die je nog niet wist over Captain Marvel

2 – Captain Marvel heette eerst jarenlang Ms. Marvel

Carol Danvers draait al sinds eind jaren zestig mee in het Marvel universum. Maar pas sinds 2012 noemt zij zichzelf Captain Marvel, tot die tijd stond ze altijd bekend als Ms. Marvel.  Als Ms. Marvel zag Carol er ook een stuk uitdagender uit, met een bijzonder strak pak waarmee ze de vrouwelijke Baywatch-lifeguards het nakijken zou geven.

3 – Ze heeft haar eigen #MeToo verhaal

Arme Carol heeft het jarenlang zwaar gehad door toedoen van de veelal mannelijke schrijvers bij Marvel. Zo werd zij in Avengers #200 door een schurk genaamd Marcus ontvoerd naar een andere dimensie. Daar werd zij vervolgens gehersenspoeld, verleid en bezwangerd. De andere Avengers hadden niet in de gaten dat het tegen haar wil was. De comic book-deskundige Carol Strickland schreef er het woeste essay ‘The Rape of Captain Marvel’ over.

Zeven dingen die je nog niet wist over Captain Marvel

4 – Rogue van de X-Men nam haar krachten over

Hierna ging het al niet veel beter met Carol Danvers, want korte tijd later werd zij aangevallen door Rogue, die we kennen uit de X-Men films. Hierbij nam Rogue al haar superkrachten over waardoor Carol Danvers al haar krachten kwijtraakte. Rogue was tot dan toe een schurk, maar doordat de gedachten van Carol Danvers haar beïnvloedden werd zij uiteindelijk goed en sloot zij zich aan bij de X-Men.

5 – Een donkere Captain Marvel was jarenlang leider van de Avengers

Naast Mar-Vell en Carol Danvers is er nog een andere Captain Marvel geweest, namelijk ene Monica Rambeau. Zij schopte het zelfs tot leider van de Avengers, een positie die zij jarenlang gehad heeft. Monica doet in de film niet mee, maar Maria Rambeau is wel te zien als Carol’s collega-straaljagerpiloot. En laat die Maria nou net de moeder van Monica zijn. Daar gaat in een vervolg vast nog wel iets mee gebeuren…

6 – Ms. Marvel is nu een moslima

Als we nu toch bezig zijn met diversiteit gaan we nog even door: Naast Captain Marvel is er nu ook alweer wat jaren een ander personage in het Marvel-universum dat Ms. Marvel heet. Deze heet eigenlijk Khamala Khan en zij is een Pakistaanse moslima. Vanzelfsprekend is deze nieuwe Ms. Marvel beduidend minder uitdagend gekleed dan Carol Danvers toen zij die naam had. Geruchten over een solo-film voor Kamal gaan ook alweer een tijdje rond, dus wellicht zien we over een aantal jaar Marvel's eerste Moslim-heldin op het witte doek.

7 – Captain Marvel volgt wellicht Iron Man op als spil van het MCU

De verwachtingen voor de nieuwe film zijn hoog bij Marvel; studiobaas Kevin Feige zou de heldin die de naam van de studio draagt al zien als voornaamste kandidate om Iron Man op te volgen als het centrale personage in het Marvel Cinematic Universe, nu Robert Downey Jr. er volgend jaar mee ophoudt. We gaan dus nog een heleboel van Captain Marvel zien de komende jaren…