Wie is de Mol?: 'Dit was een bijzonder goed gelukt seizoen'

Het was eindelijk weer mogelijk om voluit te gaan in dit seizoen van Wie is de Mol? zegt Rik van de Westelaken. Doordat er geen coronabeperkingen meer waren, werd een heel ander seizoen en dat is bijzonder goed gelukt, aldus de presentator.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én verse hints en theorieën.

De drie finalisten van Wie is de Mol?

Het zal kijkers van Wie is de Mol? ontgaan zijn dat het een ander seizoen is dan anders. En dat is best bijzonder voor een 23e seizoen. Dit afgelopen seizoen zat bomvol knotsgekke wendingen en bijzondere opdrachten. "Ik denk dat we elkaar als makers uit hebben willen dagen om er dit keer zoveel mogelijk uit te halen", vertelt Rik van de Westelaken in een interview aan het ANP.

Post-corona

Dat het allemaal anders kon heeft alles te maken met het afscheid van de coronamaatregelen. Drie seizoen achter elkaar waren de makers erg belemmerd door pandemie. "Ambities en plannen zijn er altijd geweest, maar we hebben in die tijd veel compromissen moeten sluiten en concessies moeten doen. Dit was het eerste seizoen dat we weer voluit konden gaan." Voor het eerst wat Rik dit jaar ook zelf onderdeel van de brainstormsessies voor het seizoen. "Het is heel leuk om met zijn allen in een kamer opgesloten te zitten, en de meest bizarre dingen te roepen die dan soms nog tot iets leiden ook. Heel fijn om na al die jaren het vertrouwen te krijgen om al in een vroeg stadium mee te mogen denken."

Vlaamse inspiratie

Liefhebbers van de Vlaamse editie van Wie is de Mol?, die binnenkort ook weer hier te zien is, herkenden wel wat elementen dit jaar van die versie. "Dat kan kloppen", erkent Van de Westelaken. "België kijkt naar ons en wij kijken naar België. Ik vergelijk het weleens met toen het NOS Journaal concurrentie kreeg van RTL Nieuws; het dwingt je om met andere ogen naar je programma te kijken dat je altijd al hebt gemaakt. Wij doen het al 23 jaar, ze houden ons bij de les. We laten ons inspireren en andersom laten zij zich inspireren door ons." Rik is zelf ook groot fan van de Vlaamse editie. "Het is de enige variant van het programma waarbij ik niet weet wie de mol is", lacht hij.

Kijkcijfers

Wat ook anders is dit jaar, zijn de kijkcijfers. Hoewel Wie is de Mol? nog steeds een keurige 2,5 miljoen kijkers scoort, is het wel minder dan voorgaande seizoenen. Ook dat heeft met corona te maken, denkt Rik. "Corona heeft de afgelopen drie jaar de kijkcijfers enorm beïnvloed. Mensen konden nergens naartoe, er was geen alternatief, niet buiten de tv om tenminste. Je kunt er onder normale omstandigheden niet vanuit gaan dat het dan hetzelfde blijft. Ik vind de kijkcijfers dan ook heel erg binnen de verwachting, ik ben blij dat er weer zoveel mensen gekeken hebben."

Nog niet klaar met de Mol

Voor Rik was het zijn vijfde seizoen als presentator. In 2019 nam hij het stokje over van Art Rooijakkers, die naar RTL 4 vertrok. Een aantal jaar daarvoor had Rik als deelnemer meegedaan. En ook presenteerde hij in 2016 het napraatprogramma Moltalk samen met Viviënne van den Assem. Toch denkt hij nog niet aan stoppen. "Ik ben pas net opgewarmd!"

Onthulling

Vanaf is dan eindelijk de lang verwachte onthulling van de identiteit van De Mol. Is het Daniël Verlaan, Jurre Geluk of toch zwemster Ranomi Kromowidjojo, die door niemand wordt verdacht? De onthulling wordt live uitgezonden vanaf Paleis Soestdijk, waar je als kijker ook naartoe kunt. Of kijk de finale in een van de vijfentwintig Pathé-theaters die 'm uitzenden. Maar gewoon thuis kijken kan natuurlijk ook.

De onthulling van Wie is de Mol? zie je vanavond om 20.30 uur op NPO 1.

Bron: ANP / Veronica Superguide