Wendy van Dijk: ‘Ushi zou nu niet meer kunnen’

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Wendy van Dijk: ‘Ushi zou nu niet meer kunnen’

Wendy van Dijk: ‘Ushi zou nu niet meer kunnen’

|
|

Laatste update:

Wendy van Dijk had veel succes als haar alter-ego Ushi, maar ze zou zo’n typetje tegenwoordig niet meer zo snel doen. ‘Het zou nu waarschijnlijk als discriminerend en racistisch worden gezien’, zegt Van Dijk tegen Het Parool.

Ushi & Van Dijk

Menig televisiekijker heeft warme herinneringen aan de Japanse journaliste Ushi, die miscommunicatie tot een kunstvorm verhief. Samen met Hiromi Tojo nam Van Dijk wereldsterren flink in de maling! Zoals Adèle, die geen zin heeft in een date met Ushi’s assistent.

Tegenover de krant zegt ze: ‘Indertijd heb ik er nooit commentaar op gehad, iedereen vond het leuk. Als je een typetje speelt, vergroot je alles uit en maak je gebruik van stereotyperingen. De laatste jaren is alles in Nederland zo moeizaam; iedereen heeft een mening over van alles.’

RIP Ushi

Op de Japanse Ushi kreeg van Wendy van Dijk weinig commentaar, maar haar typetje Lucretia Martina, de ‘Antilliaanse weervrouw’, kreeg in 2009 al de wind van voren. In 2010 introduceerde Van Dijk het Amsterdamse typetje ‘Loesie’.

Eerder dit jaar vertelde Wendy van Dijk al dat Ushi waarschijnlijk niet terug zou keren. De film Ushi Must Marry blijft dus waarschijnlijk het laatste wapenfeit van de pseudo-Japanse.

Wendy van Dijk is zélf voorlopig nog niet uitgerangeerd. Ze presenteert natuurlijk The Voice Of Holland. Vanaf volgende week is ze ook weer te zien in een nieuw seizoen Moordvrouw.

Lees verder