Tim Curry als Pennywise in It 1990

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Tim Curry als Pennywise in It 1990

Wat is er gebeurd met Pennywise-acteur Tim Curry?

|
|

Laatste update:

Tim Curry traumatiseerde in 1990 een complete generatie met zijn rol van Pennywise in de Stephen King-verfilming It. Maar hoe is het deze cultheld sindsdien vergaan?

Tim Curry brak in 1975 door dankzij zijn vertolking van Dr. Frank-n-Furter in The Rocky Horror Picture Show. De Britse acteur was een logische keus voor de rol; hij speelde de excentrieke wetenschapper ook al in het theaterstuk waarop de nog altijd populaire cultfilm is gebaseerd. Voor de rol van Dr. Frank-n-Furter ging Curry schuil achter een dikke laag make-up. Het zou niet de laatste keer zijn. Ook in de fantasyklassieker Legend en de horrorkraker It was Curry nagenoeg onherkenbaar.

Stephen King

Voor It tekende Tim Curry voor de rol van Pennywise, een eeuwenoud monster dat zich in het stadje Derry manifesteert als een sinistere circusclown. Dit creatuur is misschien wel het beroemdste personage dat ontsproten is uit het brein van Stephen King. En dat is grotendeels te danken aan Curry. Zijn huiveringwekkende vertolking van Pennywise zorgde ervoor dat deze killer clown uitgroeide tot een van de populairste schurken uit de horrorgeschiedenis. Naar verluidt was Curry zo eng in zijn rol, dat zijn collega-acteurs hem waar mogelijk vermeden op de set.

Darkwing Duck

Maar Tim Curry heeft meer in zijn mars dan ‘mad scientists’ die rondlopen op hoge hakken en circusclowns die zich bij voorkeur ophouden in het riool. De Brit heeft inmiddels meer dan 230 rollen op zijn naam staan. Zo was hij te zien in de musicalklassieker Annie, de spannende duikbootthriller The Hunt for Red October en de kerstkraker Home Alone 2: Lost in New York. Daarnaast sprak hij stemmen in voor talloze animatieseries, waaronder Batman Beyond, Johnny Bravo en Darkwing Duck.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Star Wars

Jammer genoeg is Tim Curry de laatste jaren nauwelijks meer te zien op het witte doek. In 2012 werd de Britse acteur getroffen door een zware beroerte. Hierdoor zit hij tegenwoordig in een rolstoel. Dit bekent gelukkig niet dat Curry is gestopt met acteren. De nadruk is echter vooral komen te liggen op het inspreken van animatieseries. Zo was hij te horen als Darth Sidious én Palpatine in Star Wars: The Clone Wars. Iedere generatie lijkt dan ook zijn eigen Tim Curry te hebben. Geen wonder dat deze cultheld bijna vijftig jaar na zijn eerste filmrol nog altijd een grote schare trouwe fans heeft.

Lees verder