Bert van Leeuwen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Bert van Leeuwen
InterviewBrandende Vraag

Wat gebeurt er met de kandidaten van Het Familiediner als de camera's weg zijn?

|
|

Laatste update:

Wie meedoet aan Het Familiediner krijgt al snel door dat niet alles in een klap vergeten en vergeven is als Bert van Leeuwen en zijn cameraploeg hun hielen hebben gelicht. Daarom krijgen deelnemers een natraject aangeboden en gaan ze vaak bij mediator Corine de Jong op de koffie.

Tekst: Nick Dijkman

Meer zorg

Als je bent opgegeven voor Het Familiediner stopt het verzoeningsproces niet als Bert van Leeuwen uit beeld is verdwenen. Mocht er nog wat kou uit de lucht gehaald moeten worden, dan is daar Het Familiediner-mediator Corine de Jong. “Alle deelnemers aan Het Familiediner hebben een redacteur toegewezen gekregen”, zegt Corine. “Met hem of haar voeren de deelnemers na afloop van de opnames een gesprek en wordt er gevraagd of er nog meer zorg nodig is. ‘Of kunnen jullie het nu zelf?’ Best veel families zeggen: de kou is uit de lucht, we kunnen het zelf. Maar bij meer gevoelige onderwerpen maken mensen gebruik van mediation, een gestructureerde manier van conflictbemiddeling, en worden ze met mij in contact gebracht. Ik stuur van tevoren wel een mediation-overeenkomst, waarin geheimhouding wordt gewaarborgd. Alles wat besproken wordt, is geheim. Ook de redactie krijgt niet te horen wat wij bespreken.

Simpele open deuren

De werkwijze van Corine is helder. “Ik probeer mensen eerst de kans te geven hun verhaal te vertellen. Wat zit je dwars? Dan vraag ik de andere partij daar nog niet op te reageren. Vervolgens probeer ik door middel van het stellen van vragen partijen met elkaar in contact te brengen. Ik luister meestal niet alleen naar wat ze zeggen, maar ook naar wat ze tussen de regels door vertellen. Aan het einde van een gesprek maak ik vaak afspraken met de kandidaten. Dan maak ik een lijstje met punten hoe mensen met elkaar om willen gaan. ‘We spreken met elkaar, niet over elkaar.’ En: ‘Als we denken dat er iets misgaat, praten we er eerst samen over.’ Van die simpele open deuren, maar het helpt wel. Het gebeurt soms ook dat de uitkomst van een mediation is dat mensen elkaar niet meer willen zien en daar afspraken over maken.

Dramatisch

 “Ik heb eens een geval meegemaakt waarbij een jong iemand in de familie was overleden. Het verdriet was enorm. Tijdens de rouwperiode ontstond ruzie over de plek in de zaal tijdens de uitvaart. Ondanks goede bedoelingen hadden mensen elkaar enorm pijn gedaan. Dat was echt dramatisch. Die mensen hebben bij mij mediation gevolgd en aan het einde daarvan afgesproken elkaar de eerste jaren niet meer te zien. Daar hebben ze ook de handen op geschud.” Ook de redactie van Het Familiediner is door Corine bijgespijkerd. “Ik heb in het verleden ook mediation-trainingen aan de redactie gegeven en veel kennis overgedragen. De laatste jaren is er minder geld beschikbaar in Hilversum en wordt het wat simpeler gehouden. Ik probeer wel altijd wel even met de nieuwe redacteuren af te stemmen hoe je met ruziemakende kandidaten om kunt gaan.

Hulp van Het Familiediner

Omdat Jaimy Dijselijnck (31) jarenlang ruzie had met zijn zus Sharon en hun moeder daarvoor de hulp van Het Familiediner inschakelde, hebben de twee intussen weer contact met elkaar. “Mijn zus en ik hadden het tijdens de uitzending eerder dit jaar nog niet bijgelegd, maar wel een blijk van goede wil afgegeven. Na afloop van de opnames gingen we met mediator Corine de Jong in gesprek. We hebben afspraken gemaakt over onze omgangsvormen. Sharon had bepaalde verwachtingen van mij, ik kon daar niet aan voldoen. We spraken af dat Sharon geen verwachtingen meer van mij zou hebben en ik duidelijker met haar zou communiceren. We doen weer leuk tegen elkaar, de ruzie is opgelost.

Je ziet het nieuwe seizoen van Het Familiediner vanaf vandaag op NPO 1, vanaf 21.25 uur.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder