Giovanca Ostiana en Margje Fikse

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Giovanca Ostiana en Margje Fikse
Ophef

Verbijstering om Ter Apel-uitzending Op1: 'Fout op zoveel niveaus'

|
|

Laatste update:

De speciale uitzending van Op1, die dinsdag vanuit het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel werd gemaakt, heeft gemiddeld 579.000 kijkers getrokken. De setting zorgde voor veel verontwaardiging en verbazing bij kijkers. 

De talkshow werd daarmee minder goed bekeken dan concurrent Jinek op RTL 4 (vol B&B Vol Liefde-kandidaten). Daar stemden zo'n 754.000 mensen op af, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Op1 vanuit Ter Apel

Bij hoge uitzondering had het COA besloten om camera's op het terrein van het aanmeldcentrum toe te laten. Onder anderen bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker en adjunct regiomanager Gert-Jan Stuivenberg van het COA schoven bij presentatoren Margje Fikse en Giovanca Ostiana aan tafel aan. Ook waren de burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, politiek verslaggever Thomas van Groningen en twee voormalige vluchtelingen te gast.

Forse kritiek

Op1 zorgde eerder voor flink wat verontwaardiging door met een hoempapa band te openen terwijl Rusland net Oekraïne was binnengevallen. Nu kregen veel kijkers dezelfde ongemakkelijke vibe door op zo'n beladen plek een show te maken. Inhoudelijk was er niet eens zoveel kritiek op de uitzending zelf, maar de setting kon volgens velen écht niet. "Het is vreselijk", klonk het op Twitter. "De overgrote meerderheid is echt vluchteling, wordt eerst door onze overheid inhumaan behandeld en dan maakt Op1 een soort dierentuin van deze mensen." "Wat pijnlijk. Gewoon fout op zoveel niveaus. Wat een gotspe", zegt een ander. Comedian en presentator Diederik Ebbinge heeft er weinig, maar veelzeggende woorden voor over: "Mijn god."

Een greep uit de reacties:

Bron: ANP/Veronica Superguide

Lees verder